Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

VOX POPULI създаде вербатим спектакъл за бежанците

БНР Новини
Сцена от документалния театрален спектакъл.
Снимка: Стефани Ханджийска

Най-новото представление на Студиото за документален театър VOX POPULI, озаглавено „Мир Вам!”, отново поставя под прожекторите актуална и важна за обществото тема.

„Мир Вам!” е универсален религиозен поздрав, който се среща и в християнството, и в исляма, обясняват създателите на спектакъла. Отговорът на този поздрав от другата страна е „Вам Мир!”.

„Мир Вам!” е документален театрален спектакъл за бежанците, решен в характерния за VOX POPULI вербатим подход. Във вербатим представленията актьорите на сцената изричат дословно казаното от предварително интервюирани по темата хора. В случая екипът на режисьорката Неда Соколовска е направил теренно проучване в бежански лагери в България и е събрал материала за спектакъла чрез десетки интервюта с бежанци и мигранти, за да разкаже за бежанската криза чрез историите на участниците в нея. На сцената техните разкази оживяват в актьорското изпълнение на Мила Банчева и на Рикардо Ибрахим, който е бежанец от Сирия и от няколко години живее в нашата страна.

Премиерата на „Мир Вам!” е тази вечер, 14 април, в Центъра за култура и дебат „Червената къща“.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.