Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя "Плаващите кейове" на Кристо и Жан-Клод в Бреша

БНР Новини
Макет на проекта „Плаващите кейове“ на Кристо и Жан-Клод.
Снимка: Соня Александрова

Изложбата "Кристо и Жан-Клод - водни проекти“ в Музея на Санта Джулия в италианския град Бреша представя най-новия проект "Плаващите кейове" на нашия сънародник - световноизвестният скулптор и художник Христо Явашев-Кристо. Събитието предшества откриването на инсталацията, която в момента се изгражда върху италианското езеро Лаго д'Изео и трябва да бъде готова в средата на юни.
Изложбата в Бреша ще продължи до 18 септември и обединява всичко свързано с водните инсталации на Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод. Експозицията включва каталог от мащабните проекти на творческия тандем, реализирани, или само планирани, в периода 1961 - 2016 г.
„Плаващите кейове“ е седмият проект на Кристо в Италия, който се подготвя в продължение на 40 години. Инсталацията ще бъде показана от 18 юни до 3 юли и се очаква да бъде посетена от близо 500 000 души. Творецът е вложил в проекта близо 16 милиона евро, като част от средствата е получил от продажбата на чертежите.
Кинокритикът Соня Александрова присъства на откриването на изложбата и срещата с Христо Явашев в Бреша. Тя разказа в „Артефир“ хронологично и за организираните в Италия културни събития, свързани с България. Това са италианската премиера на българския филм „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, цикълът от лекции „Познаваш ли България“ в университета в Болоня, както и българо-италианската научна конференция, посветена на създаването на Охридската и Преславската книжовни школи под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова в Рим.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.