Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Корабът „Нощ” с премиера в театър „Азарян”

Снимка: ndk.bg

Постановката е на Стилиян Петров по текстове на Маргьорит Дюрас, които събират на сцената четири звездни актриси в нашия театър - Татяна Лолова, Пламена Гетова, Цветана Манева и Петя Силянова.

Спектакълът разказва за дългогодишните телефонни разговори между двама души, които се влюбват един в друг, но никога не се срещат. Дюрас твърди, че сюжетът е по истинска история, разказана й от близък приятел. Изследователи на творчеството на писателката обаче откриват много автобиографични моменти в сюжета. По него авторката най-напред публикува кратък текст, озаглавен „Корабът „Нощ”, а година по-късно се появяват театрална пиеса и филм със същото заглавие, чийто режисьор и сценарист отново е Маргьорит Дюрас. Това произведение е основата на спектакъла в НДК, към него Стилиян Петров заедно с драматурга Яна Борисова добавят още няколко текста на Дюрас, в които тя изследва невидимото и еротичното. Сценографията е на Венелин Шурелов, костюмите - на Елица Георгиева, композитор е Петя Диманова, а саунд дизайнът е дело на Иван Шопов.


Премиерните представления на „Корабът „Нощ” са на 27 и 28 април в театър „Азарян“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.