Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закриваме радиосезона на Метрополитън опера - 7 май, от 20 часа директно от Ню Йорк, спектакъл на „Отвличане от сарая” от Моцарт

БНР Новини
Сцена от постановката.
Снимка: metopera.org
С операта „Отвличане от сарая” Джеймс Ливайн се сбогува със състава на театъра и напуска поста музикален директор, но получава почетното звание „Заслужил музикален директор”. Ливайн дирижира тази продукция на Джон Декстър на операта на Моцарт на нейната премиера през 1979 г. и е осъществил общо 43 спектакъла до днес. Той е музикален директор на театъра от 1976 г. и общо е ръководил 2500 представления. Ангажиментите на Ливайн към трупата не спират. Следващия сезон в новата си почетна роля той ще дирижира три опери - „Италианката в Алжир” на Росини, „Набуко” на Верди и „Идоменей” на Моцарт.
Вече е готов и следващият сезон. В него се открояват имената на две българки - Красимира Стоянова, която ще бъде Аида и Соня Йончева, която ще бъде Мими и Виолета. Иначе сезонът започва на 26 септември с „Тристан и Изолда” на Вагнер.
Радиосезонът ще бъде открит на 3 декември с „Манон Леско” на Пучини с Анна Нетребко и Марсело Алварес. За наше най-голямо щастие в него са включени и излъчвания на „Травиата” на 11 март 2017 г. със Соня Йончева и „Аида” на 15 април с Красимира Стоянова.

„Отвличане от сарая” от Волфганг Амадеус Моцарт - зингшпил в три действия

Действащи лица и изпълнители:
Белмонте - Пол Апълби
Констанце - Албина Шагимуратова
Блонда – Катлин Ким
Педрило - Бентън Райън
Осмин - Ханс-Петер Кьониг
Селим паша - Матиас фон Стегман

Хор и оркестър на Метрополитън опера, диригент Джеймс Ливайн

Съдържание на операта "Отвличане от сарая"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.