Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаният брат Методий

БНР Новини

Какво не знаем за по-възрастния от двоицата Солунски братя, защо делото на Методий стои в сянката на гениалния  на Константин – Кирил Философ, какво необикновено е сторил  Методий, свещеникът, отецът, учителят,преводачът, дипломатът, заточеникът, затворникът, мъченикът, лидерът, войнът, за да бъде първо обявен за еретик, а сетне да е канонизиран за светец и обявен за равноапостол?  
Участват: проф. Анисава Милтенова и писателят Кирил Милчев.  

Проф. Анисава Милтенова е ръководител на Направление за стара българска литература, Институт за литература при БАН (от 1999). Тя е завършила специалност Българска филология в Софийския университет, специализирала е във Москва, Петербург, Виена, в Солун и в САЩ (със стипендия Фулбрайт). Изнасяла е лекции в Унгария, Чехия, Швеция, САЩ, Япония и др. Има приноси в областта на историята на българската средновековна литература и книжнина (типология и структура на средновековните ръкописни сборници; трансформации на жанровете във византийско-славянската общност; структура на средновековния текст; апокрифна литература; историко-апокалиптична литература; паренетична литература и др.). Занимава се с приложение на информационните технологии в медиевистиката и ръководи проекта “Репертоар на старобългарската литература и книжнина с компютърни средства”, включващ компютърна обработка и анализ на средновековни славянски ръкописи (http://repertorium.obdurodon.org), както и редица международни проекти за изграждане на бази данни от средновековни ръкописи и текстове. През 2010–2012 г. ръководи проекта “Супрасълски сборник, старобългарски паметник от Х век: електронен корпус, научна конференция и изложба”, финансиран след конкурс от UNESCO (http://csup.ilit.bas.bg/; http://suprasliensis.obdurodon.org). Автор е на 7 книги и над 150 публикации в научната периодика. Съставител е на “История на българската средновековна литература” (2009) и на справочника “Чуждестранна българистика през ХХ век” (2008). Лауреат е на голямата награда “Питагор” за най-добър научен колектив 2009 г.

Кирил Милчев е автор на романа "Царете на буквите", роман-хроника за светите братя Кирил и Методий. Той е завършил филология и има докторантура по медиевистика. Автор е на 18 книги, между които романи, философски, теологични и исторически изследвания. По-известни от тях са трилогията „Балкански сказания“, която включва романите „Притчата на исихастите“, „Македонката“, „Вълшебният град на дамаскинарите“. Милчев е автор и на книгите с философска тематика „Битие и съдба“, „Екзистенциалната тема и проблематиката на паламизма“ и др. Член е на Съюза на българските писатели и на философския кръг "Феноменологично ателие". През 2010 г. печели награда на Министерството на културата за книгата си "Първият български владетел".



Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейбук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Пием ли чиста вода? Как да филтрираме водата в домашни условия

Още от началото на света водата се върти в безкраен кръговрат. Понеже е добър разтворител, тя неизменно понася след себе си всякакви химически вещества и минерали наред с микроорганизми, твърди частици и още редица други примеси, с които влиза в досег по пътя си. Затова и съставът на водата навсякъде е различен. Огромният проблем настъпва..

публикувано на 20.12.23 в 10:40