Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейното 25-о издание на Международния фестивал Друмеви театрални празници започва в Шумен

По традиция всяка година от 11 до 16 май градът става домакин на едни от най-добрите спектакли, създадени по родните сцени, като задължителното условие, според регламента на фестивала, е те да бъдат постановки по български текстове.
Особено важен акцент в програмата е разделът „Авторски прочит”, където се състезават нови, непоставяни  български пиеси. Тази година в конкурса са участвали 33 текста, от които са номинирани три:

„Безпътен влак“ от Магдалена Борисова
„Кота 506“ от Ясен Василев
„Адажио“ от Емилия Цанкова

Коя от трите номинирани пиеси е най-достойна да бъде поставена на сцена и кои са най-добрите представления и творци, участвали в конкурса, ще стане ясно в последния фестивален ден, когато ще бъдат присъдени и наградите. Преценката е на 5-членно жури, което тази година е в състав: проф. д-р на изкуствата Камелия Николова (театровед), писателят Георги Господинов, актьорът Йосиф Сърчаджиев, режисьорът Стайко Мурджев и сценографката Огняна Серафимова.
Юбилейното издание на фестивала е посветено на 160-ата годишнина от първото театрално представление в Шумен и 50 години от създаването на Друмевите театрални празници „Нова българска драма“.
Организатор на престижния театрален форум е Драматичният театър „Васил Друмев“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.