Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаният Бенковски

БНР Новини
Паметникът на Георги Бенковски в Копривщица
Снимка: Благой Анев
Преди 140 години на 25 май 1876 година край с. Рибарица, Тетевенско, Георги Бенковски намира най-сетне покой за буйната си и горда натура. Какво знаем за този знаменит българин? Ето накратко какво: Георги Бенковски (истинското му име е Гаврил Груев Хлътев) е роден около 1843 г. в Копривщица. След смъртта на баща си, още в ранна младежка възраст става абаджия и терзия, за да се изхранва и търгува и пътува в различни краища на Анадола. Член е на Гюргевския революционен комитет. Заедно с Панайот Волов е избран за апостол на 4-ти революционен окръг. Благодарение на своята смелост, решителност и понякога самонадеяност той измества Волов като водач на въстанието. Оглавява Хвърковатата чета, с която обикаля целия район, мобилизира и мотивира много от скочилите срещу тирана въстаници и тя играе централна роля във военните действия. След жестокото потушаване на въстанието Бенковски с няколко революционери се оттегля в Стара планина. След 10 дни мъчително скитане групата е предадена на турската власт, която организира засада на река Костина, близо до село Рибарица, Тетевенско. Там Бенковски е убит на място.
Какво не знаем за Бесния войвода, за Бенковски извън учебниците, извън щампите, внушени ни през епохата на тоталитарния демократически централизъм, кой е живият, грешният, радикалният красавец, дендито и суетникът, кой е този образ невъзможен в нашата премълчана история?
За да научим повече за героя Бенковски, за неговите качества, недостатъци и особености разговаряме в студиото с проф. д-р Цветана Кьосева и писателката Галина Златарева, академик на Българската академия на науките и изкуството.

Проф. д-р Цветана Кьосева
е историк, зам.-директор на Националния исторически музей и специалист по нова и най-нова история на България. Тя е хоноруван преподавател по музеология в Нов български университет и в СУ „Св. Кл. Охридски". Автор е редица монографии, на над 200 научни статии и на 9 книги, свързани с Третото българско царство и музеологията. Сред нейните най-популярни трудове е „Първите дами на царска България”. „Красивите лица на терора”, „Тайните на политиците“. Член е на ИКОМ – Международната организация на музеите, и на Българския национален комитет на ИКОМ.

Галина Златарева
е журналистка, писателка, поетеса. Създател и главен редактор на издателство „Златното пате” – от 1989 до момента. Завършила е Българска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. За възрастни е написала историческия роман „Медальонът“ – 2010 г., посветен на безподобният Бенсовски, а за деца има над 40 заглавия, повечето от тях многократно преиздавани. Детските книги, преведени на чужди езици през последните 15 години я правят най-издаваната напоследък българска писателка и поетеса за деца на чужди езици: На руски, полски, украински, белоруски, сръбски, румънски, чешки, словашки, турски, френски (за Канада), испански (за Латинска Америка). Има много произведения, включени в популярни и постоянно преиздаваните сборници. Има редица награди, между които и Националната литературна награда „Константин Константинов“ и тази на Министерство на културата и община Сливен.
В момента активно работи в авторския екип на издателство „Златното пате“ и „Издателство Питагор“ по създаването на нови учебници за първокласниците, които евентуално да бъдат одобрени от МОН за догодина; и по учебника „История и цивилизация“ за 5-и клас, предназначен за 2016 - 2017 учебна година.





Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Пием ли чиста вода? Как да филтрираме водата в домашни условия

Още от началото на света водата се върти в безкраен кръговрат. Понеже е добър разтворител, тя неизменно понася след себе си всякакви химически вещества и минерали наред с микроорганизми, твърди частици и още редица други примеси, с които влиза в досег по пътя си. Затова и съставът на водата навсякъде е различен. Огромният проблем настъпва..

публикувано на 20.12.23 в 10:40