Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

160 години от първото театрално представление в България

В няколко поредни издания на „Артефир“ се опитахме да ви направим съпричастни на атмосферата и събитията в юбилейното 25-о издание на Международния фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма“. То беше посветено на 160-ата годишнина от първото театрално представление в България, което се е състояло в Шумен.
Всъщност шуменци си оспорват това първенство с град Лом. В крайдунавския град смятат, че българският театър се е родил там през 1856 година „по гроздобер“, когато  в сградата на взаимното училище се е състояло първото театрално представление на пиесата „Многострадална Геновева“.
Какво точно се е случило преди 160 години в Шумен, разказа в „Артефир“ Нора Марчева – уредник в къщата музей „Добри Войников“.
Благодарение на любезните домакини слушателите имаха възможност да направят и кратка виртуална разходка из музея и да се „докоснат“ до някои от най-ценните експонати, които се пазят в него.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.