Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артзанимания осмислят деня и бъдещето на лишени от свобода

Снимка: БГНЕС

В Централния софийски затвор отчетоха резултатите от проекта „Пътят на новото начало“ на фондация „Мисия Спасение“. Проектът е насочен към рехабилитация и ресоциализация на лишените от свобода преди и след освобождаването им. Сред целите на проекта е да бъде намален рискът от рецидивизъм и поредно попадане в затвора. Ръководството на затвора оценява проекта като положителен, защото е дал възможност на лишените от свобода да запълват времето си със смислени дейности.


Проектът "Пътят на новото начало" не е първото предизвикателство пред екипа на пастор Иводор Ковачев, който от години се опитва да даде втори шанс на лишени от свобода и да им покаже, че с вяра може да се види изход от всяка една ситуация:

Под формата на лидерски курсове, артзанимания, психологически срещи, срещи със семействата – имахме възможност да дадем малко повече вяра. 

Художничката Нана Райчева и част от участниците в проектаНана Райчева е художник и води курс по арт терапия в Софийския затвор. Разказва, че четири от "нейните момчета", както ги нарича, вече са на свобода:

Благодарна съм на тези момчета, които позволиха артзанятията да отключат в тях неизявения потенциал. Изкуството е свобода. Свободата не е физическо понятие, тя е духовно състояние.

Али е бивш затворник и герой на романа на Александър Урумов - "Али Безсмъртния":

От три години и половина съм навън и виждам много хора които живеят в затворите които сами са създали. Бях мюсюлманин, станах християнин и това беше най-мощната сила, която ме промени.
 
За промяната, която са преживели, лишените от свобода разказаха:

Лишен  от свобода съм, изтърпявам присъда. Имам възможност да съм полезен тук и това до голяма степен осмисля ежедневието ми.

Човек трябва да иска да се промени. Ако нямаш вътрешна нагласа за промяна и да осъзнаеш, че си вършил недобри дела, просто нещата няма да се случат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На Велики четвъртък Софийската митрополия организира традиционно боядисване на яйца

На Велики четвъртък Софийската митрополия за 6-та поредна година организира традиционно боядисване на яйца. От Софийската Света митрополия и организациите, които участват в заниманията с децата, осигуриха всичко необходимо, за да могат децата да боядисат най-красивите яйца. На Велики четвъртък от Софийската света митрополия и организациите,..

публикувано на 02.05.24 в 17:06

НЗОК: Изписването на медицински храни е на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология

Указанията на Здравната каса за изписване на медицински храни за пациенти с малнутриция са подготвени на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология.  Това съобщиха за БТА от Касата след заявката на сдружение "Общност Мостове", че ще сезира Комисията за защита от дискриминация заради тези указания. Д-р Антоанета..

публикувано на 02.05.24 в 16:45
Дмитрий Песков

Кремъл: Неоснователни са обвиненията на САЩ, че Русия е използвала химически оръжия в Украйна

Кремъл определи като неоснователни обвиненията на САЩ, че руските сили са използвали химически оръжия в Украйна. Русия остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков: "Както винаги такива изявления звучат абсолютно голословно и нямат никакви основания. Русия спазва..

публикувано на 02.05.24 в 16:41

Близо тон храни раздава "Бъди човек" за Великден в Банско

Близо един тон традиционно великденски и трайни хранителни продукти осигуриха анонимни дарители за бедните и възрастни хора от Банско.  Доброволците, които посещават домовете им, са само двама, но благодетелите – десетки. И тъй като местните знаят, че не всеки ден е Великден, пълнят торбите така, че да подсигурят прехраната поне за месец.  В..

публикувано на 02.05.24 в 16:35

ГЕРБ-СДС в Плевен регистрира листата си с кандидат депутати за изборите за Народно събрание

ГЕРБ-СДС в Плевен регистрира листата си с кандидат депутати за изборите на 9 юни за Народно събрание. Те ще се борят за три мандата от региона. Водач на листата е Пламен Тачев, втори е Валери Лачовски, областен координатор на ГЕРБ. Досегашният депутат Пламен Тачев благодари за доверието: "... за това, че съм водач за пореден път на..

публикувано на 02.05.24 в 16:31
Църковен храм

Храмовия си празник отбеляза църквата в силистренското с. Скала – "Св. Цар Борис I Покръстител!"

Храмовия си празник отбеляза днес църквата в силистренското село Скала – "Св. Цар Борис I Покръстител!". Службата бе водена от архимандрит Назарий. През 2017 година църквата е построена от даренията на християни и мюсюлмани. За първи път в това село се чува звън на камбана преди седем години. Първата копка е направена пет години по-рано...

публикувано на 02.05.24 в 16:23
Доц.д-р Иван Малкодански-председател на Общинския съвет в Плевен.

Плевен с Обществен съвет за икономическа и инвестиционна политика

В Плевен създават Обществен съвет към Общинския съвет, който ще обсъжда икономическата и инвестиционната политика.  Така плевенчани ще могат пряко да се ангажират с проблемите в общината.  Идеята е на председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански. На последното заседание съветниците я подкрепиха. Подробности чуйте в..

публикувано на 02.05.24 в 16:17