Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на Главната и областната инспекция по труда провериха завода на „Арсенал“, където мъж загина при взрив

Няма опасност за персонала на завода и населението от околността

| обновено на 28.05.16 в 18:04
Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура в Стара Загора пое разследването за снощния инцидент в завод на "Арсенал"в град Мъглиж, при който загина 53-годишен работник от Казанлък.
Представители на Главната и областната инспекция по труда провериха завода на „Арсенал“ в Мъглиж. Цехът, където е станала злополуката, е пуснат в експлоатация през 2011 година.
Извършената проверка е документална и с оглед на работното място на загиналия. На този етап не могат да се посочат причините, довели до злополуката с фатален край. Виолета Добрева, директор в Главната инспекция по труда за проверката на "Арсенал" след смъртта на двамата работници, загинали на 25-ти април: 
Констатирали сме нарушения. Всяко от тях са свързани с липса в инструкциите за безопасна работа на непредвидими ситуации, които, нали, могат да доведат до възникване на инцидент.  На работодателя са съставени два акта за установяване на административни нарушения. В едномесечен срок се издава наказателното постановление.
През февруари тази година е направена проверка на част от работните места в "Арсенал". Съставени са актове за административни нарушения. Направени са спирания и въвеждане на специален режим за безопасна работа. Камен Маринов, директор на Областната инспекция по труда заяви за "Хоризонт", че една голяма част от наложените парични санкции, не само на "Арсенал", се обжалват и се отменят по съдебен ред.

53-годишен мъж от Казанлък е загинал снощи при взрив в обект на заводите "Арсенал" в Мъглиж. Сигналът за инцидента е подаден десет минути пред 23.00 часа в петък. Мъжът е работел на преса, когато настъпила производствена авария. На място е изпратен един противопожарен автомобил от Казанлък, както и екипи на полицията. 
Комисар Николай Кирков - директор на ОД на МВР Стара Загора съобщи, че няма други жертви и пострадали. 
Извършен е оглед на местопроизшествието, при който са иззети веществени доказателства и документация. Разпитват се свидетели. Взривът е възникнал по време на пресоване на взривното вещество - хексоген, като причините за това са в процес на изясняване. Не съществува опасност от последващи експлозии. 

Няма опасност за населението и за хората, които работят в завод „Арсенал” в Мъглиж, съобщи пред "Хоризонт" директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов:
Няма никаква опасност. Околната среда е чиста. Няма повишение на показателите на атмосферния въздух. Самото произшествие е локално и не предполага по никакъв начин опасност за работещите в завода и близкото населено място. Трябва обаче да знаем, че подобни производства са опасен процес. Колкото и мерки за безопасност за се взимат, колкото и хората да бъдат подготвени за тези процеси, винаги е възможно най-малката грешка може да доведе до трагичен инцидент. По отношение на инцидента мога да спомена, че персоналът на "Арсенал" се е справил доста добре, високо организиран, и екипите на пожарната, пристигнали на място, на практика не са работили. Произшествието е било вече ликвидирано. 

На 25 април при друг инцидент във военните заводи в Казанлък загинаха двама души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Френският президент Еманюел Макрон (вляво) и германският канцлер Олаф Шолц на среща в Берлин, архив, май 2024 г.

Лидерите на Франция, Германия и Великобритания подкрепиха призивите за спиране на огъня в Газа

Лидерите на Франция, Германия и Великобритания подкрепиха призивите за спиране на огъня в ивицата Газа, връщане на заложниците, държани от "Хамас", и осигуряването на безпрепятствени доставки на хуманитарна помощ за палестинското население, предаде Асошиейтед прес. В съвместно изявление френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф..

публикувано на 12.08.24 в 13:22

Двама огнеборци са пострадали при гасенето на пожара край Вършец

Двама служители на сектор "Специализирани оперативни дейности - Монтана" са пострадали при гасенето на пожара край Вършец. Единият е настанен за лечение в болница във Враца с три счупени ребра. Инцидентът е станал вчера към обяд при преобръщане на служебен противопожарен автомобил по време на гасителните действия. Огнеборците са..

публикувано на 12.08.24 в 13:15
Ренета Инджова

Ренета Инджова: Горица няма да носи отговорност, те ще ѝ казват какво да прави

Намираме се в безпрецедентен исторически момент - войната Русия-Украйна, Ивицата Газа, тоз танц със смяна на партньори не е нито суинг, нито джайф, това е вакханален танц. Направихме избори и политическата конфигурация е сменена и се търси нов баланс, той ще е различен вдругиден след новите избори. Искаха ротационни кабинети за 9 месеца, вече и..

публикувано на 12.08.24 в 13:08
Полицаи от управленията на МВР се събраха на протест в София - 12 август 2024 г.

Полицаи пред Народното събрание, недоволни от "безпрецедентен опит за употреба на МВР"

Полицаи от Столичната дирекция на МВР се събраха на демонстрация пред Народното събрание, за да изразят недоволство от  "безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи".  Горица Грънчарова-Кожарева и Калин Стоянов са провели "професионален" разговор Горица Грънчарова-Кожарева продължава срещите си с министрите от кабинета..

публикувано на 12.08.24 в 12:49

Остава опасността от възобновяване на пожара в планина Славянка на наша територия

Опасността от възобновяване на пожара в граничната планина Славянка на българска територия остава реална, докато огнената стихия не бъде потушена на гръцка територия. Това заявиха българските огнеборци, които от 23 дни са на терен.  Под постоянно наблюдение е и развитието на пожара в Република Северна Македония, в близост до нашата граница...

публикувано на 12.08.24 в 12:18
Горица Грънчарова–Кожарева

Горица Грънчарова-Кожарева продължава срещите си с министрите от кабинета "Главчев"

Продължават срещите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с министрите от служебния кабинет на Димитър Главчев. По информация на БНР разговори вече са проведени със служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Към момента тя отказва коментар. Горица Грънчарова-Кожарева стартира..

публикувано на 12.08.24 в 12:08

Жега и предупреждения за гръмотевични бури във Великобритания

В Обединеното кралство бяха издадени предупреждения за гръмотевични бури. В резултат на нахлуващата топла вълна днешният понеделник може да се окаже най-горещият ден от годината досега, прогнозират метеоролозите.  Температурите се повишиха през уикенда и се създават условия за гръмотевични бури. Жълт код е обявен за Северна Англия, Шотландия и..

публикувано на 12.08.24 в 11:57