Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красотата на Югозападен Китай във фотоизложба “Шангри-ла – намереният хоризонт“ в галерия „Алма Матер“

БНР Новини
Снимка: Александра Ангелова

Китаистът Александра Ангелова ни кани на фотографската й изложба “Шангри-ла – намереният хоризонт“, която се открива днес в 18.00 часа в галерия „Алма Матер“ на СУ „Св. Климент Охридски“. В изложбата са включени 50 въздействащи фотографии, заснети през 2014 г. по време на едномесечно пътуване в Югозападните китайски провинции Съчуан и Юннан.
Фотографският разказ разкрива собствения поглед и лично преживяване на авторката към част от тези земи и показва търсенията на двама души, уморени от забързаната суета на градското ежедневие, които се впускат в търсене на утопичната земя на вътрешен мир и безметежно спокойствие. Техните романтични представи се сблъскват обаче с непосредствено видяната, често сурова действителност.
Природата на Югозападен Китай удивява с красотата и девствеността си, но как живее местното население при тежките условия там, където започва Тибетското плато? Успяват ли малцинствените групи да съхранят културата и идентичността си днес? Отговорите на тези въпроси ще открием в кадрите от експозицията, посветена на провинциите Съчуан и Юннан,  едни от претендентите за предполагаемото местоположение на митологичната земя Шангри-ла.
Изложбата ще продължи до 30 юни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.