Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

400 милиона евро годишно за кино в Италия

След 50 години обществени дискусии Италия вече има нов закон за киното, който предстои да влезе в сила през 2017 година. Целта му е насърчаване на производството и разпространението на италиански филми. Предвижда се да бъде създаден независим и постоянен фонд за поддръжка на киното и цялата аудиовизуална индустрия. Новата структура ще разполага с 400 милиона евро годишно и тази сума няма да бъде намалявана.

Новият закон беше и във фокуса на срещата „Италия - България - копродукциите в киното: възможности за сътрудничество”, с която приключи Първият фестивал на италианското кино - награди „Давид на Донатело” в София. Въпреки огромните разлики, в отпусканата държавна субсидия в двете държави, българските и италианските кинотворци заявиха желание за сътрудничество и обсъдиха възможностите за съвместни копродукции.
Кинокритикът Соня Александрова следи темата за изработването и приемането на новия закон за киното в Италия. От нея ще научим за основните положения в променената законовата уредба в подкрепа на италианската киноиндустрия, която показва политиката на европейските държави за развитието на националното кинопроизводство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.