Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усвояването на еврофондовете нажежи страстите в парламента

| обновено на 15.06.16 в 15:05
Снимка: БГНЕС


Трети пореден ден ГЕРБ и БСП не могат да се разберат има или не проблем с парите по Програмата за развитие на селските райони. И земеделският министър Десислава Танева, и заместникът ѝ Васил Грудев не успяха да убедят депутатите от левицата, че парите вече са възстановени в бюджета. 
Пред депутатите министърът на земеделието Десислава Танева каза, че Програмата за развитие на селските райони не е спряна. Тя показа платежните нареждания, с които са били разплатени поредните суми по програмата. От април досега по новата програма са били разплатени над 100 милиона лева:
Можеше ли тази сутрин да бъдат възстановени от Комисията пари, платени по програмата, ако тя беше спряна. Не можеше. Какво е това писмо? Това писмо касае доклада на сертифициращия орган. Това писмо означава приемането на доклада на сертифициращия орган. Сметките от 2015 година са възстановени, но по процедурите следва да проведат допълнителни проверки, за да може този доклад на сертифициращия орган да се приеме от Комисията.

Васил Грудев обясни:

Аз очаквам извинения за това, че няма спрени пари по програмата, уточнихме, че няма спрени пари, няма наложени санкции,  няма опасност от милиарди. Този милиард и сто, аз им показах на колегите това платежно, че няма такава опасност, те са възстановени вече на страната. Несериозно е ние да коментираме потенциална санкция за нещо, което нямало да бъде възстановено, при положение че то от три месеца е по сметките на държавата. Защо се интерпретира едно писмо, което е на един достатъчно брюкселски чиновнически език, който, неразбирайки народните представители от групата на БСП, решават да го използват за намирането на политически дивиденти.

Грудев призова темата с европейските фондове да не бъде използвана като "предизборен трик".

Въпреки проведената среща  разногласията по темата останаха.

Депутатът от БСП Иван Иванов заяви, че няма спрени пари, но че има опасност да се връщат средства. Иванов каза:

Има сериозна опасност, да, има опасност да бъде безвъзвратно загубена, и то сериозна сума. Точно колко, господин Борисов трябва да каже, аз не мога да кажа. Няма спрени пари, но има опасност да се връщат средства. Нашата теза се базира на писмото от Европейската комисия, опасността е сериозна. Писмото е достатъчно красноречиво.

От БСП признаха, че няма спрени пари по програмата, но според тях опасността страната ни да връща средства по въпросната програма остават.

По-рано в декларацията Драгомир Стойнев обвини правителството, че е скрило писмото, а заместник-министърът на земеделието Васил Грудев е заплашил медиите, че ще ги съди:
Правителството се страхува от свободата на словото. Рухна най-успешният ви рекламен трик, че Европейската комисия подкрепя ГЕРБ.

Цвета Караянчева от ГЕРБ припомни, че по времето на Орешарски Програмата за селските райони е била връщана.
За доработване с 426 забележки. И Министерството на земеделието направи чудеса, за да може тази програма да започне и вече да се разплаща.

Споровете за еврофондовете обаче преминаха в спорове за мандатите на Пламен Орешарски и Бойко Борисов. Корнелия Нинова подчерта:
Да припомним протестите, които народът се вдигна срещу увеличението на цените и свали правителството на Борисов. Това е единственият кабинет, заради когото 20 българи се самозапалиха. Всичките тези прехвърляния на отговорности не решават проблема.

Цветан Цветанов опонира:

Българските избиратели казаха кой трябва да управлява и кой трябва да повтори управленски мандат и това е премиерът Бойко Борисов. От 265 общини, 130 са на ГЕРБ. Идват избори. Вие имате ваша стратегия, нашата стратегия е да работим и да бъде чут силният глас на България чрез министър-председателя Бойко Борисов.


Димитър Байрактаров от ПФ препоръча на БСП и ГЕРБ:

Нека всички да започнем да работим. Като искате да си ги мерите, излезте и си ги мерете там в кулоарите, защото очаквам сега някой да излезе и да започне да скандира: "Българи юнаци", за да стане още по-интересно.


Целите репортажи можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕК отрече да са застрашени плащания за над 1 млрд. лв. по Програмата за развитие на селските райони

Европейската комисия потвърди за Националното радио, че има временно спрени плащания по проекти на Програмата за развитие на селските райони. От институцията обаче подчертаха, че става дума за много по-малко от милиард и 100 милиона лева, както обяви..

обновено на 15.06.16 в 17:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен,..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в..

публикувано на 13.07.24 в 19:42