Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска журналистическа делегация за първи път в Тибет

БНР Новини
Българските журналисти в тибетското студио на Радио и телевизия „Цинхай”.

Делегация от български журналисти посети за първи път китайската провинция Цинхай, Тибетското плато, известна още като „Покривът на света”. Това е поредната проява на приятелство и професионален обмен между Съюза на българските журналисти и Общокитайската асоциация на журналистите от 1987 г. досега.
Цинхай е една от най-рядко населените провинции в Китай, в която съжителстват културите на 54 малцинства като 23% от тях са тибетци. Тя е близо 7 пъти по-голяма от България по територия, а населението й е 5, 8 млн. Столицата Синин (,,Спокойно място на запад”) е на 2275 м надморска височина. От малко село през 1929 г., днес градът е 2-милионен с небостъргачи и развита икономическа зона. Заобиколен е от планини, а 40 % от територията му е зеленина. Бързоразвиващата се югозападна китайска провинция е богата на природни и културни забележителности, които привличат изследователи на тибетската култура и туристи от цял свят.
Най-голямото езерото в Китай - Цинхай („Зелено езеро” на тибетски език) на 3200 м над морското равнище е една от най-желаните туристически дестинации в Азия. Снимка: Невена Праматарова
Посетихме автономния тибетски район Хайнан
Природосъобразният начин на живот отличава жителите на Хайнан, който тепърва започва да се отваря за света. Величествените природни гледки, запазените ритуали, религиозни и културни празници на тибетците и живеещите в региона малцинства, изумяват всеки, който се докосне до тази древна култура. Особено впечатляващи са обикновеният живот и битът на местните хора, далеч от забързаното ежедневие и суетата в големите градове. Автономният район е създаден през 1953 г. и се развива като център на селското стопанство, определен за животновъдна база на Китай. В региона се изграждат много нови тибетски села, в които има сдружения  за отглеждане на овце, якове и високопланинска пшеница (лимец). От 2014 г. са изградени 67 нови селища като се предвижда в проекта да се включат още 30 до края на 2016 г., за да се подобрят и уеднаквят стандартите на живот.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.