Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаните тайнства на Еньовден

БНР Новини
Магдалена Александрова, Румен Леонидов и Тигрила Гардения (отляво надясно) в студиото на предаването.
Снимка: Кирчо Стоичков

Всичко ли е изговорено за магията на този нощен ден, зараждащ се и умиращ в нощта на умиращото и възраждащото се слънце, когато небето слиза да нацелува земята, звездите влизат голи в изворите да се окъпят и пременят, когато от лунните им пръски светулките си взимат огънче и почват да го сеят над възбудените за сок женски стръкове, а мъжките им травки се правят на заспали.
Как се стига до извержението и зачатието на лечебната тайна, на никой не е дадено да знае. Дори и на моя любимец Йоан Кръстител, който е роден на Еньовден, в най-късата нощ след най-дългия ден на годината, дори и на Предтечата на бъдещите предупредители и местни месии, не е било продумано да знае, че ще бъде измолен да се появи, и за вдъхне дух на боледуващите за сила треви  и да ги превърне в билки за цял живот. Но и всяка година по това време да идва, за да ги помилва, и то между потайната доба и извечния изгрев. И те го срещат с магическите молитвите на чер трън и еньовче, на вратичка и комуника, на иглика и маточина… Така и новороденото самотно стръкче се превръща в биле за беля и в биле за болка…
Всички женски треви в тази нощ леят ритуални сълзици и поглъщат с телата си млечния сок на слънцестоенето, започва надпяването между божур и седефче, иглика и невен, босилек и ружа, започват да се любят бял здравец с омайниче и любиче с лепка.
Затова в народните песни се пее:
Добро льо, магьоснице ле,
Че как ни Добро магьоса
Да си от поле додохме
Да си стадото оставим?
Иване, либе, Иване,
Ази ви либе не мамя,
А те ви, либе, мамиха
Моите билки хубави
Омана и въртигата.
Въртига да ви завърти,
Омана да ви омае.


И ако змей залюби мома, или самодива - ерген, пак с влюбени треви го лекуват. Затова още преди появата на Предтечата, обявил прииждането на Христа, народът ни е вярвал, че змеят може всичко да запали, но не и колата със сеното, защото в нея има билки всякакви.

В студиото гостуват Магдалена Александрова, която разказа за последните открития за света на Цветомузиката, както и американката Тигрила Гардения, която идва у нас специално за Еньов ден, за да изнесе лекция за общуването ни с цветята, запознае с резултатите от дългогодишната изследователска дейност за музикалния свят на растенията. Тя ни разказа и демонстрира част от начините как се влиза в диалог с растенията - чрез изкуство и музика, чрез сънуване, чрез общуване на близки и далечни разстояния. Слушателите научиха няколко техники, с които да навлязат в дълбока връзка с растенията чрез 5-те си сетива.
В разговора се включиха още проф. Албена Георгиева и писателят лечител Емил Елмазов.




Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Пием ли чиста вода? Как да филтрираме водата в домашни условия

Още от началото на света водата се върти в безкраен кръговрат. Понеже е добър разтворител, тя неизменно понася след себе си всякакви химически вещества и минерали наред с микроорганизми, твърди частици и още редица други примеси, с които влиза в досег по пътя си. Затова и съставът на водата навсякъде е различен. Огромният проблем настъпва..

публикувано на 20.12.23 в 10:40