Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Георгиева: "Да" или "не" на ЕС е най-важният въпрос, пред който са се изправяли британците

Макар Австрия да не е пряко засегната от резултата от днешния референдум, безспорно всички погледи в държавата са обърнати към Великобритания. Австрийските медии информират, че може би това е най-важният въпрос, пред който се изправят жителите на Острова от години насам, каза в предаването "12+3" журналистът Цвета Георгиева, която живее в Австрия.
 

Тя посочи, че провеждането на референдума във Великобритания, според повечето австрийци, е предупредителен сигнал към Европейския съюз.

Подробностите чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, 17 октомври 2024 г.

Зеленски: Нашият план е да укрепим Украйна, да бъде много силна

Украинският президент Володимир Зеленски определи плана си за победа като "план, който не зависи от Русия. На влизане в Европейския съвет той заяви: "Нашият план е да укрепим Украйна - да бъде силна, готова за дипломация или каквото и да било. Да бъде много силна. И смятам, че е страхотно, че този план не зависи от волята на Русия, а само..

публикувано на 17.10.24 в 12:13
Димитър Главчев

Главчев: Отчитаме 70% спад на опитите за нелегална миграция спрямо миналата година

Със 70 на сто са спаднали опитите за нелегална миграция у нас спрямо миналата година - това каза на влизане в Европейския съвет премиерът Главчев. Миграцията е сред основните теми, които ще разискват на днешното си заседание европейските лидери в Брюксел. Премиерът Главчев увери, че българските интереси по въпроса за миграцията ще бъдат..

публикувано на 17.10.24 в 12:01

ВСС стартира процедурата за избор на председател на ВАС

Въпреки предупреждението на президента Румен Радев, че може да не подпише укази за нов главен прокурор и председател на Върховия административен съд, мнозинството във Висшия съдебен съвет не само не спря процедурата за избор на следващ титулярен Обвинител номер едно, а и стартира процедурата за председател на ВАС. Пленум на ВСС обсъжда..

публикувано на 17.10.24 в 12:00
Илияна Йотова

Йотова: Процедурата по избор на нов главен прокурор е следствие от провалената съдебна реформа

Според вицепрезидента Илияна Йотова процедурата по избор на нов главен прокурор е следствие от провалената съдебна реформа. "Самата процедура за избор на главен прокурор е пряк резултат от провала на авторите на реформата в съдебната система, такава, каквато бяха замислили, бяха осъществили и Конституционния съд върна обратно. Така че – оттук..

публикувано на 17.10.24 в 11:59
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Поезията в опит за преодоляване на травмите от домашно насилие

Инициативата "Виж ме: Силна и свободна" обединява значими имена от изкуството в обществено-значимата кауза за живот без насилие. В неделя е предвиден разговор по темата в Дома на киното. Поезията за първи път влиза в нашите кампании , посочи пред БНР Нора Христова – оперативен директор на Фондация Emprove. Тя отбеляза, че всяка от..

публикувано на 17.10.24 в 11:40

Милен Митев е изборът на СЕМ за генерален директор на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Милен Митев за втори мандат като генерален директор на БНР.  Своята подкрепа за него дадоха Галина Георгиева, Къдринка Къдринова и председателят на медийния регулатор Габриела Наплатанова.  Един глас получи Ива Дойчинова, като за нея гласува Симона Велева, докато Пролет Велкова се въздържа. В надпреварата..

публикувано на 17.10.24 в 11:35

250 000 лева гаранция за Румен Гайтански

Софийският градски съд определи парична гаранция в размер на 250 000 лева за Румен Гайтански, обвинен по разследването за отпуснат кредит от Българската банка за развитие.  Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване и протест.  Румен Гайтански обжалва мярката си за неотклонение Молбата на Румен Гайтански за..

публикувано на 17.10.24 в 11:30