Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският паунд поскъпна до годишен рекорд спрямо долара

Привържениците на оставането на Великобритания в Европейския съюз имат преднина от около 4 процентни пункта. Това показват последните проучвания, които бяха огласени часове след началото на днешния референдум.

Заради проевропейските очаквания британският паунд поскъпна до годишен рекорд спрямо долара. 

Валутните пазари реагираха на минималния превес на привържениците на Европейския съюз и паундът поскъпна. За разлика от вчера, когато част от британците се опитваха да купят валута заради очакваното обезценяване на британската, сега в обменните бюра е по-спокойно. И все пак опасенията от срив не са напълно разсеяни
Да, мисля, че точно това ще се случи. Знаете, че понякога обществената глупост дава възможност някои хора да печелят бързо.
Не, отивам на почивка в Гърция следващата седмица – разказа лондончанка на излизане от обменното бюро. Част от британците се страхуват, че каквото и да се случи на референдума, цените ще се увеличат.
Мисля, че това ще се случи за около седмица.
Междувременно няколко секции за гласуване бяха преместени заради наводненията от снощната буря. Медиите разпространиха снимки на хора, които газят във вода, за да гласуват. В Шотландия, Уелс и Северна Ирландия гласуването засега протича нормално. В Гибралтар се образуваха опашки още в ранните часове на референдума.

Още за настроенията във Великобритания в деня на референдума, както и мнението на инвестиционния банкер от Лондон Цветелина Пенкова за последствията в областта на финансите, можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

По-малко от час остава до края на гласуването за членството на Великобритания в ЕС

По-малко от час остава до края на референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз. Гласуването в много части на Лондон се провежда в наводнени изборни секции. Въпреки лошото време в столицата на Обединеното кралство и в цяла Южна..

обновено на 23.06.16 в 23:02
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, 17 октомври 2024 г.

Зеленски: Нашият план е да укрепим Украйна, да бъде много силна

Украинският президент Володимир Зеленски определи плана си за победа като "план, който не зависи от Русия. На влизане в Европейския съвет той заяви: "Нашият план е да укрепим Украйна - да бъде силна, готова за дипломация или каквото и да било...

публикувано на 17.10.24 в 12:13
Димитър Главчев

Главчев: Отчитаме 70% спад на опитите за нелегална миграция спрямо миналата година

Със 70 на сто са спаднали опитите за нелегална миграция у нас спрямо миналата година - това каза на влизане в Европейския съвет премиерът Главчев. Миграцията е сред основните теми, които ще разискват на днешното си заседание европейските лидери в..

публикувано на 17.10.24 в 12:01

ВСС стартира процедурата за избор на председател на ВАС

Въпреки предупреждението на президента Румен Радев, че може да не подпише укази за нов главен прокурор и председател на Върховия административен съд, мнозинството във Висшия съдебен съвет не само не спря процедурата за избор на следващ титулярен..

публикувано на 17.10.24 в 12:00
Илияна Йотова

Йотова: Процедурата по избор на нов главен прокурор е следствие от провалената съдебна реформа

Според вицепрезидента Илияна Йотова процедурата по избор на нов главен прокурор е следствие от провалената съдебна реформа. "Самата процедура за избор на главен прокурор е пряк резултат от провала на авторите на реформата в съдебната система,..

публикувано на 17.10.24 в 11:59
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Поезията в опит за преодоляване на травмите от домашно насилие

Инициативата "Виж ме: Силна и свободна" обединява значими имена от изкуството в обществено-значимата кауза за живот без насилие. В неделя е предвиден разговор по темата в Дома на киното. Поезията за първи път влиза в нашите кампании ,..

публикувано на 17.10.24 в 11:40

Милен Митев е изборът на СЕМ за генерален директор на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Милен Митев за втори мандат като генерален директор на БНР.  Своята подкрепа за него дадоха Галина Георгиева, Къдринка Къдринова и председателят на медийния регулатор Габриела Наплатанова.  Един глас получи..

публикувано на 17.10.24 в 11:35

250 000 лева гаранция за Румен Гайтански

Софийският градски съд определи парична гаранция в размер на 250 000 лева за Румен Гайтански, обвинен по разследването за отпуснат кредит от Българската банка за развитие.  Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване и протест...

публикувано на 17.10.24 в 11:30