Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доставки на газ от Иран са възможни, но слабо вероятни

| обновено на 12.07.16 в 15:53

В рамките на посещението в Иран на правителствената ни делегация, водена от премиера Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова водиха разговори в Техеран за сътрудничество в областта на ядрената енергетика.  

Иранската страна беше информирана за решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и "Атомстройекспорт" във връзка с проекта за АЕЦ "Белене". По време на визитата се обсъди и възможността за нов транспортен коридор, по който може да се пренася и газ. 


Теоретично е възможно България да получава в близките години нефт и газ от Иран, но за това се изискват сериозни усилия, и ми се струва, че вероятността това да се случи е много ниска, коментира енергийният експерт Христо Казанджиев.

Твърде много политика и геополитика има в едно подобно начинание и пазарът на газ в България е доста затворен засега. Друг е въпросът, че българското правителство трябва да работи систематично за диверсификацията, за да си случат подобни идеи и възможности.

България може да реши всичките си проблеми с доставките на природен газ само ако си осигури и други източници, такива които да не идват от съседните й страни. А това е дългосрочно усилия и в този смисъл иранската визита е по-скоро събитие с пиар ефект, каза още Казанджиев.

Според Казанджиев относно идеята за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" трябва много бързо да се действа. Такава продажба на Иран е възможна, но ще бъде в наш финансов ущърб, защото не сме в позиция да договаряме добра цена. Руската страна е заинтересована да реализира тази продажба и при един балансиран подход могат да се съберат интересите на Русия Иран и България. 

Не мога да кажа дали е по-добре за България оборудването да се използва за нов блок на АЕЦ "Козлодуй", тъй като по този въпрос има разнобой в мненията на специалистите, добави още Христо Казанджиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.