Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Гяуров: Темата за членство на Турция в ЕС приключи напълно

Има забавяне на приемането на Антитерористичния закон

Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме четвъртата годишнина от атентата на летище Сарафово, отнел живота на петима израелски и на един български гражданин. В петък, в края на работния ден, прокуратурата внесе обвинителен акт срещу двама ливанци – единият с канадски, а другият с австралийски паспорт. Двамата ще бъдат съдени задочно.
 

Бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров коментира в "Преди всички", че присъда срещу подсъдимите, макар и задочно, ще е някаква форма на възмездие. По думите му разследването около атентата на Сарафово показва, че няма регламентация на взаимодействието между чуждестранните служби:

В голямата си част това взаимодействия е базирано просто на едни джентълменски договорки и няма никаква регламентация между службите най-често. Доста време ми се струва, че вече има едно нормално взаимодействие. Дали по конкретния казус някой е държал парченце информация, което би било полезно, а не е споделено, аз не мога да кажа.

Според Димо Гяуров има забавяне на приемането на Антитерористичния закон:

Някои от текстовете в Наказателния кодекс, в другите закони, които обсъждахме и по-рано, получиха промяна, но все още нямаме промяната в Закона за чужденците, в Закона за българското гражданство, струва ми се, че Наказателният кодекс още трябва да се пипне тук-там. Надявам се, покрай антитерористичния закон, който се обсъжда, да се продължи с тези мерки, но определено има забавяне с този пакет.

Димо Гяуров коментира последствията след опита за преврат в Турция в отношенията ЕС – Турция, като прогнозира трайна дестабилизация за Турция:

Аз си мисля, че на фона на всичко това, което се случва, на фона на предприетото в момента от властта в Турция, и на фона на очакваните репресии, темата за членство на Турция в ЕС приключи изцяло. По отношение на договорките с ЕС, вероятно режимът би могъл да си позволи да прави това, което прави, защото има по-важна тема в дневния си ред. Според мен по-важната тема в дневния ред е укрепването на властта на Ердоган. Като че ли вече сме свидетели на едно ново начало в стремежа му да утвърди президентска република, да промени Конституцията, да стане самовластен господар. От вчера като че ли започваме да наблюдаваме прояви на предизборна кампания в Турция.

Случилото се в Ница, обстановката в Турция от последните дни, и борбата с тероризма, са част от темите, които ще се обсъждат на започващия в Брюксел Съвет на външните министри на страните от Европейския съюз.

Интервюто на Силвия Великова с Димо Гяуров можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Истанбул отново е въведено извънредно положение

Извънредно положение беше въведено отново в Истанбул.  Бойни самолети контролират въздушното пространство на Турция по нареждане на президента Реджеп Тайип Ердоган . Мярката се предприема и от съображения за сигурност, съобщи Анадолската агенция. В..

обновено на 18.07.16 в 10:00

Навършват се 4 години от атентата на летището в Бургас

Днес се навършват 4 години от атентата на летището в Бургас. В 17 часа пред паметника на жертвите на морската аерогара ще се проведе възпоменателна церемония. При терористичния акт загинаха петима израелски туристи и българският шофьор Мустафа Кьосов..

обновено на 18.07.16 в 09:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес президентът връчва на ИТН третия проучвателен мандат за формиране на правителство

Изчерпват се шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Парламентарната група на "Има такъв народ" получава последната възможност да формира кабинет.   Днес президентът Румен Радев връчва на формацията третия проучвателен..

публикувано на 29.07.24 в 07:00

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба –..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков"..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25