Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителите на двама от загиналите туристи при атентата в Сарафово идват на възпоменателната церемония

Навършват се 4 години от атентата на летището в Бургас

| обновено на 18.07.16 в 09:16
Снимка: БГНЕС

Днес се навършват 4 години от атентата на летището в Бургас. В 17 часа пред паметника на жертвите на морската аерогара ще се проведе възпоменателна церемония. При терористичния акт загинаха петима израелски туристи и българският шофьор Мустафа Кьосов.

Очаква се за възпоменателната церемония да пристигнат родителите на загиналите Елиор Прайс и Маор Харуш, каза почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов, според когото церемонията ще е подобна на миналогодишната:

В 17:23 е точната минута на атентата. Така го правим, че да може в минутата на атентата да сме там и да правим церемонията. Умишлено се прави в този час.

Преди дни Окръжната прокуратура в Бургас внесе обвинителния акт за атентата на Бургаското летище. За смъртта на израелските туристи и българския шофьор прокуратурата обвинява 36-годишния Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Ел Хадж Хасан, на 28 години – ливанец с канадски паспорт.

Специализираният наказателен съд трябва да обяви днес кой съдия ще гледа делото. Двамата обвиняеми ще бъдат съдени задочно и ще бъдат представлявани от служебни защитници. Въпреки многократните опити на прокуратурата местонахождението на двамата така и не беше установено официално чрез механизма на международната правна помощ. Според журналиста Мохамед Халаф обаче: Единият е в Бейрут, в централата на "Хизбула".

По неофициална информация, разследващите са стигнали до ливанска връзка в атентата по линия на Мелиад Фара, свързван с военното крило на "Хизбула". Фара, Хакан и загиналият при атентата терорист са учили в Международния университет в Бейрут. По делото има данни, че фалшивите паспорти на тримата са изработени на принтер именно в този университет.

Според посланика на Израел у нас Ирит Лилиан повдигнатите от българската прокуратура обвинения за атенатата показват решимостта на страната ни за активна борба с тероризма. Тя ще произнесе слово по време на възпоменателната церемония на летище Сарафово.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Н.Пр. Ирит Лилиан

Ирит Лилиан: Борбата срещу тероризма ще има ефект, ако държавите обединят усилията си

В глобалната общност, съществува много ясна идея, че само взаимното глобално партньорство може да се пребори с тероризма. Ако не напълно да победи тероризма, поне да се изправи достойно пред предизвикателствата на тероризма.   Ако..

публикувано на 11.07.16 в 11:30

Д. Гяуров: Темата за членство на Турция в ЕС приключи напълно

Днес отбелязваме четвъртата годишнина от атентата на летище Сарафово, отнел живота на петима израелски и на един български гражданин. В петък, в края на работния ден, прокуратурата внесе обвинителен акт срещу двама ливанци – единият с канадски, а..

публикувано на 18.07.16 в 09:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двете жертви в складовете с пиротехника край Елин Пелин са загинали от взрива

Взрив е причинил смъртта на двамата, чиито тела бяха открити вчера до складовете за пиротехника в с. Гара Елин Пелин. Това е заключението на съдебния медик, съобщи окръжният прокурор на София област Наталия Николова. Тя уточни, че предстои..

публикувано на 29.07.24 в 09:06
Украински войник изстрелва дрон на фронтовата линия в Херсон

Пожар във Воронежка област на Русия след сваляне на дрон

Русия съобщи за щети от дрон във Воронежка област. При падането на безпилотния апарат е повреден обект на комуналната инфраструктура в село Газопровод и е възникнал пожар, предаде ТАСС. Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя"..

публикувано на 29.07.24 в 08:37
Снимката е илюстративна

Очаква се противопожарен самолет от Франция за гасенето на пожара на границата с Гърция

Очаква се днес да пристигне противопожарен самолет от Франция, за да се включи в гасенето на пожара на граничната планина Славянка. Страната ми поиска помощта по Европейския механизъм за гражданска защита, след като снощи огъня, който изпепели над..

публикувано на 29.07.24 в 08:09

Четирима руски журналисти останаха без акредитации за Игрите в Париж

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че организационният комитет на Олимпийските игри в Париж е лишил четирима нейни журналисти от акредитация за отразяване на Игрите, без да се споменават конкретни причини. Русия заяви, че..

публикувано на 29.07.24 в 08:09
Кадър от взривовете в складовете за фойерверки в Елин Пелин

Борис Радански: Нормативно има минимални отстояния на опасни производства от населените места

Нормативната база регламентира за отделни видове производства и съхранение на взривни вещества и боеприпаси минимални отстояния от населени места и инфраструктура . Това обясни в интервю за БНР Борис Радански, собственик на фирма за военни..

публикувано на 29.07.24 в 08:00
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Николас Мадуро е обявен за победител на президентския вот във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро отново печели изборите във Венецуела, съобщи Избирателната комисия, въпреки многобройните сондажи, които сочеха предимство на опозицията. Основен съперник на Мадуро беше кандидатът на най-големия..

публикувано на 29.07.24 в 07:57
Снимки на жертвите на удара срещу окупираните от Израел Голански възвишения.

САЩ и европейски държави се обявиха против разрастване на конфликта Израел - "Хизбула"

Съединените щати и редица европейски страни се обявиха против разрастване на конфликта на Израел с ливанската радикална групировка "Хизбула", която беше обвинена за гибелта на 12 деца и младежи при ракетно нападение в окупираните Голански възвишения...

публикувано на 29.07.24 в 07:48