Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Плевнелиев изпратиха съболезнователни телеграми до германските си колеги

| обновено на 23.07.16 в 10:02
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до германския си колега Йоахим Гаук по повод вчерашната стрелба в търговски център в Мюнхен, при която загинаха 9 души:

Този варварски акт на насилие в сърцето на Бавария е потресаващо посегателство срещу ценностите, които изповядваме и цели да всели страх и да промени нашия начин на живот, заявява в писмото си българският държавен глава.

По-рано премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователни телеграми до канцлера на Германия Ангела Меркел и премиера на Бавария Хорст Зеехофер, съобщиха от пресслужбата на правителството. 

С тревога следим развитието на ситуацията в  Мюнхен. Изразяваме съболезнования за дадените жертви на този терористичен акт, който ни потресе и възмути, пише Борисов. Той допълва, че българската държава е солидарна с народа и правителството на Германия - наш най-близък съюзник и приятел.
И в този тежък момент,  потвърждаваме решимостта си в общите ни усилия в борбата с тероризма, допълва българският премиер.

Борисов проведе телефонен разговор с генералния консул на страната ни в Мюнхен Антоанета Байчева във връзка с обстановката в града, съобщиха от Правителствената информационна служба. Консулът е уверила министър-председателя, че поддържа връзка с официалните власти и към момента няма данни за пострадали български граждани при инцидентите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аналена Бербок

Бербок на посещение в Близкия изток, търси перспективи за спиране на огъня в Газа

Германският външен министър Аналена Бербок ще посети Близкия изток за разговори с регионални лидери относно перспективите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и освобождаването на израелските заложници, предаде ДПА. Днес Бербок ще разговаря със саудитския външен министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд в Рияд, след което ще замине за Йордания за..

публикувано на 05.09.24 в 08:14

Войната в Украйна: Един загинал и 4 ранени при руски обстрел срещу Константиновка

Един човек загина, а 4-ма бяха ранени при руски обстрел срещу град Константиновка в Донецка област, съобщиха украинските власти. Президентът Володимир Зеленски заяви, че се изпълняват всички военни задачи в руската Курска област, където украинската армия започна операция през август. По данни на украинската армия за последните 24 часа на..

публикувано на 05.09.24 в 08:02

Милен Желев: ЦИК ходи по жарава

"Трудно е да се прогнозира каква нова глупост ще сътворят родните политици за сметка на българските граждани . Неглижират се истинските интереси на българските граждани и всички социални проблеми, които са заметени под масата." Това заяви в интервю за БНР политологът Милен Желев. ЦИК: "ДПС - Ново начало" и "ДПС - Демокрация, права и свободи"..

публикувано на 05.09.24 в 07:58

САЩ наложиха санкции на руски медии за опити за намеса в изборите

Администрацията на американския президент Джо Байдън наложи нови санкции на Русия заради опити за манипулиране на общественото мнение преди президентските избори през ноември. Министерството на правосъдието, Държавният Департамент и Министерството на финансите на САЩ обявиха съвместни мерки, включващи санкции и наказателни обвинения за..

публикувано на 05.09.24 в 07:51
Петър Мутафчиев

Петър Мутафчиев: БСП е в много тежка ситуация

Егото и интересът кой да бъде на власт поставят БСП в много тежка ситуация точно преди самите избори . Продължава тенденцията всеки един да твърди, че той представлява партията. Това мнение изрази пред БНР Петър Мутафчиев, член на НС на БСП, бивш министър на транспорта. Боричканията сред хората, управлявали 8 години партията , демотивират..

публикувано на 05.09.24 в 07:44

БСП подписва споразумение с над 20 партии за съвместно явяване на изборите

БСП и над 20 леви партии ще подпишат днес коалиционно споразумение за съвместно явяване на предсрочните избори на 27 октомври. През юни БСП пое курс на обединение вътре в партията и сближаване с всички формации в лявото политическо пространство. Първата крачка към това обединение беше общото честване на 133-тата годишнина от началото на..

публикувано на 05.09.24 в 07:40

НС обсъжда проекторешение за продажбата на оборудване на АЕЦ "Белене" на Украйна

Народното събрание ще обсъди проект на решение, свързан с продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна. Депутатите ще обсъдят на първо четене и промени в закона за гражданската регистрация, които имат за цел да сложат край на т.нар. "изборен туризъм". Проектът на решение за АЕЦ "Белене" е внесен от ГЕРБ и ДПС. С него се възлага на..

публикувано на 05.09.24 в 07:33