Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладени и локализирани са всички големи пожари

Над 100 пожара горят в цялата страна

| обновено на 01.08.16 в 18:04
Снимка: БГНЕС


В 15 области е обявен червен индекс за пожароопасност за вторник.  Над 100 пожара горят в страната, съобщи за "Хоризонт" Красимир Шотаров от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Към момента няма пострадали хора. Най-често огънят се разгаря заради човешка небрежност, допълни Шотаров

По-сериозен пожар има в района на Стара Загора. Пожарът в община Маджарово също е под контрол. Надяваме се до края на нощта, този пожар да бъде загасен. В Стара Загора колегите справят добре. Надяваме се до светлата част да има още по-добри резултати.

До момента пожарите в страната са над 100. Всичко е свързано с метеорологичните условия. За съжаление, основната причина за тези пожари продължава да бъде човешката небрежност. Когато са обявени жълти и червени кодове по отношение на високи температури е изключително важно да не се пали огън на открито, тъй като и най-малкото подухване на вятър може да допринесе до много бързо развитие на пожар. Трябва да бъдем изключително внимателни и когато забележим някакви признаци - дим, пламък и така нататък, много бързо да съобщим на телефон 112 мястото, където са забелязани тези признаци, за да може по най-бързия начин да се активизират всички сили и средства за неговото ликвидиране

Всички големи пожари в страната са овладени и локализирани. Няма пострадали хора. 

Овладян е пожарът в източнородопската община Маджарово - съобщи МВР. 200 огнеборци спряха разпространението на огъня към околните села, но екипите остават в готовност, тъй като пожарът може да се активизира повторно заради високите температури. Във връзка с този пожар се разследват 67-годишен мъж и 21-годишният му внук, които вчера са запалили огън до лозовия масив в близкото село Бориславци. Пламъците са запалили сухи треви и двамата не успели да ги угасят. Огънят обхвана над 8 000 декара гори и земеделски площи.

Пожар е унищожил продукция и инвентар в асеновградското село Боянци тази нощ. Шест  екипа са били изпратени след получаването на сигнала, съобщи говорителят на пловдивската пожарна Цвятко Дешев:

В следствие на разразилия се пожар са засегнати земеделска техника, унищожени са 500 квадратни метра хамбар, 500 квадратни метра овчарник, 17 000 бали слама. На място има останал екип за наблюдение, за да няма евентуално възникване на повторно горене.

Големият пожар край Ардино е вече потушен. Районът е под наблюдение, тъй като поради жегата има опасност от нови запалвания. В гасенето на пламъците се включиха и много доброволци от застрашените села Ахрянско, Родопско и квартал Веселиново на Ардин.

Няма превишения на нормите за качество на атмосферния въздух след вчерашния пожар на депото за твърди битови отпадъци край благоевградското село Бучино, увериха от Районната инспекция по околна среда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Разследват двама души за разрасналия се пожар в община Маджарово

Пожарът в източнородопската община Маджарово е овладян, съобщи областният управител на Хасково Станислав Дечев , цитиран от БТА. Мобилизираните двеста огнеборци спряха разпространението на огъня към селата Бориславци, Малко брягово, Долни и Горни главанак...

обновено на 01.08.16 в 12:24

Качеството на въздуха около горящото депо край Бучино е в норма

Няма превишения на нормите за качество на атмосферния въздух в резултат на възникналия вчера пожар в близост до депото за твърди битови отпадъци край благоевградското село Бучино, информираха от Районната инспекция по околна среда и води...

публикувано на 01.08.16 в 12:48

Инж. Константинов: От началото на годината са възникнали над 200 горски пожара у нас

От началото на годината над 200 са възникналите горски пожари на територията на страната, като от тях едва за 12 се знае, че са умишлено причинени и от кого, поясни за предаването "Преди всички" инж . Владимир Константинов , експерт от Агенцията..

публикувано на 01.08.16 в 09:50

Едно от огнищата на пожара край Ардино отново се е разпалило

Все още има тлеещи огнища в границите на огромния пожар в района на Ардино. Едно от тях отново се е запалило днес следобед, но огънят бързо е потушен. Подобни припламвания не са изключени и в идните дни - обясни директорът на Регионалната дирекция Пожарна..

публикувано на 01.08.16 в 16:58

Горят около 1500 декара край с. Главан

Около 9 часа е подаден сигнал за пожар в лесонепригодни площи край гълъбовското село Главан, област Стара Загора. Изгорели са около 1500 дка дървета, храсти и пасища. Фронтът е на около 2,5 км в посока юг - югоизток. На място в момента за..

публикувано на 01.08.16 в 16:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите...

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала..

публикувано на 14.07.24 в 08:21