Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивските съветници отказаха да приемат решението на МС за Панаира

Снимка: БГНЕС

Пловдив няма да приеме собствеността на 20.63% от "Международен панаир Пловдив" АД. Това решиха на днешната сесия общинските съветници. Първоначално те трябваше да гласуват предложението на заместник-кмета Розалин Петков общината да се съгласи да приеме въпросните акции, но постъпи предложение от страна на Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив". Тя обяви, че публично-частното партньорство в Пловдив се използва, за да се отнеме имущество от града и предложи да не се дава съгласие за придобиване на акциите на Панаира, да не се подписва такъв договор, а Министерският съвет да преразгледа решението си за безвъзмездното прехвърляне на акции на Пловдив към Варна. Според нея могат да се инициират законови промени, с които да се въведе блокираща квота.

Към предложението на Каназирева се присъедини и Божидар Здравков от Реформаторския блок с допълнението, че трябва да се предприемат действия за възстановяване на държавния контрол върху панаира.

Новото предложение бе подкрепено с 40 гласа „за“ от всички политически групи, а съветниците от БСП не участваха в гласуването.

Община Пловдив би била съгласна да приеме дял, ако имаме решение на Министерския съвет за прехвърлянето на 49% от акциите на панаира, заяви пред журналисти кметът Иван Тотев. По думите му, Общината няма логическо обяснение на това по какъв начин и защо е нужно община Варна да получава проценти от Пловдивския панаир.

Казусът беше разгледан днес на заседание на Общинския съвет в Пловдив, след като миналата сряда МС реши да разпредели 49% държавен дял в Международен панаир Пловдив между общините Пловдив и Варна. Делът за Варна е 29%. Собственик на мажоритарния пакет акции е Георги Гергов.

Още по темата чуйте в звуковите файлове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сирия се провеждат парламентарни избори

В Сирия се провеждат парламентарни избори. Това е четвъртият подобен вот след масовите антиправителствени протести през 2011 г., преминали в гражданска война, която продължава и до днес, предава "Асошиейтед Прес". Изключени от изборите са северозападната част на Сирия, която е под контрола на бунтовниците, и североизточната част, където..

публикувано на 15.07.24 в 14:10

Иван Христанов: Сега е моментът за бързи избори, докато ДПС е отслабено

Сега е моментът да се ходи на бързи избори, за да можем да ги проведем в едно отслабено за ДПС политическо пространство.  Това мнение изказа пред БНР Иван Христанов, лидер на партия "Единение". В предаването "12+4" той коментира искането на ПП-ДБ президентът да отложи с 2 месеца връчването на мандата с идеята през това време парламентът да..

публикувано на 15.07.24 в 14:08

Десетки ниви и овощни градини са изгорели в землището на село Мененкьово край Белово

Десетки ниви и овощни градини са изгорели в землището на село Мененкьово край Белово. В овладяването   на огъня са участвали пожарникари от Септември и Белово, но гасенето е продължило с часове. Към този момент пожарът е напълно потушен, но остава под наблюдение. Причините за пожара се изясняват. Предполага се, че в основата е човешка..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Трети ден септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване

Трети ден жителите на септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване заради авария на  основния водопровод. Екипи на ВиК-Септември са на терен, но работата бе затруднена, тъй като повредата бе скрита. От кметството във Варвара съобщиха, че има напредък и до няколко часа проблемът ще бъде напълно отстранен...

публикувано на 15.07.24 в 13:58
Адина Вълян

Двама комисари напускат ЕК, за да станат евродепутати

Еврокомисарката по транспорта Адина Вълян и колегата ѝ, отговарящ за околната среда, океаните и рибарството, Виргиниюс Синкявичус са информирали председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен за решението си да подадат оставки, за да заемат местата си на евродепутати в новия Европарламент. За да се осигури приемственост в работата на Комисията, Фон..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Ръководителите на НАП Румен Спецов (вдясно) и на Агенция

НАП и Агенция "Митници" сливат кампаниите си, насочени към подрастващите

Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичн ата  зависимост, съобщиха от НАП. Двете приходни агенции сливат кампаниите си , насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов " Не сте сами" . Кампанията "Не сте сами" е с ъздадена..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Джевдет Чакъров

Д-р Джевдет Чакъров: Готови сме на диалог, нека видим програмата и целите на ПП-ДБ

Нека видим програмата и целите на ПП-ДБ за втория мандат и тогава ще излезем с позиция. Ще водим диалог с всички партии в парламента без „Възраждане“, „Величие“ вече няма. Това заяви в интервю пред БНР съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който бе изключен от парламентарната група на Движението. "Нека да видими ПП-ДБ с какви аргументи..

публикувано на 15.07.24 в 13:23