Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 години "Сцена на кръстопът"

Театроведът Пенка Калинкова написа книга "20 години "Сцена на кръстопът", посветена на юбилейното издание на пловдивския фестивал, който започва от 10 септември в Пловдив. Премиерата на книгата е на 11 септември. Калинкова е от фестивалния екип от първия ден на театралния фест.

В интервю за Радио Пловдив  Калинкова открои значимостта на фестивала за Пловдив. Дори Стефан Данаилов, който  преди 20 години доведе в Пловдив чудото на този театрален празник не си е представял колко дълго време може да издържи - вече 20 години. 

Калинкова  представи и структурата на книгата, в която са всички, вградили се в темелите на фестивала, и анонсира предстоящото 20-о издание на феста. Като открои премиерите, между които и "Ана Каренина" за първи път на българска сцена и английска театрална трупа, която ще играе Шекспир със стилистиката на неговото време.

Мотото на фестивала "Сцена на кръстопът" тази година е Безкрая. Както мъдрото " Животът е кратък, а изкуство е вечно", казва Калинкова. Театърът притежава безкрайността на изкуството.

Цялото интервю на Галя Митева с Пенка Калинкова можете да чуете в звуковия файл.

Снимка 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.