Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дама пика" открива кукления фест "Двама са малко – трима са много"

22-рият Международен куклено-театрален фестивал "Двама са малко – трима са много" стартира на 2-ри септември с премиера на домакините от Пловдивския куклен театър – спектакълът "Дама Пика". 

Той е по произведението на Пушкин с режисьор Веселка Кунчева, носител на няколко награди "Икар". Поради големия интерес към "Дама пика" вече е насрочена втора дата – 8-и септември. 

В кукления фест, който ще продължи до 6-и септември, ще участват трупи от 11 държави, между които Испания, Италия, Нова Зеландия, САЩ, Русия, Португалия, Израел и за първи път Литва, както и водещи формации от куклените театри от цялата страна. 

В модула на открито TheatAir участват т.нар. "Живи статуи", жонгльри, акробати и артисти от различни националности. Тричленното международното жури е от Сърбия и Русия. Тази година фестът "Двама са малко трима са много" е с мотото "Човекът". Организатор е Държавен куклен театър - Пловдив със съдействието на община Пловдив, която го финансира с 25 хиляди лева, и Министерство на културата, което се включва с 10 хиляди лева. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.