Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Град Кочериново и селата Бараково, Пороминово и Стоб са без вода заради авария

Град Кочериново и селата Бараково, Пороминово и Стоб са без вода заради поредна авария, предизвикана от тежката техника на фирмата, която ремонтира пътя за Рилския манастир.

На 7-8 места единственият водопровод за двете общини Рила и Кочериново пресича  пътното платно. Едва ли е умишлено, но булдозерите и багерите, които разширяват пътното трасе, чупят дори и железните тръби от водопровода. Налага се почти ежедневно да бъдат пращани екипи на "Кюстендилска вода" да свързват отново прекъснатия водопровод. Макар че по договор авариите трябва да отстранява фирмата-изпълнител на ремонта - "Агромах" от Благоевград, това не става. Дори и след рехабилитацията от вибрациите и натиска на преминаващите коли ще има непрекъснато аварии. А за нов водопровод пари няма, отбеляза главният инженер на "Кюстендилска вода" Владимир Джоров
Водохващането за Рила и Кочериново е високо в планината, на около 2300 м при ВЕЦ"Калин", а водопроводът следва самия път от Рилския манастир до Рила.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михо Михов (вляво), Румен Радев и Владимир Пампоров (вдясно)

Радев отличи дейци на военната авиация

Държавният глава Румен Радев отличи с Почетния знак на президента дейци на военната авиация. Церемонията е в навечерието на празника на авиацията и на Българските военновъздушните сили - 16 октомври. Радев връчи отличия на ген. Михо Михов и на полк. Владимир Пампоров за приноса им към развитието на българската военна авиации:   "Уважаеми..

публикувано на 15.10.24 в 13:45

Читалището за незрящи търси допълнително помещение, в което да държи брайловите книги

Благодарение на новите технологии, незрящите хора имат добър достъп до информация, каза председателят на Националното читалище "Луи Брайл" Йордан Младенов в Международния ден на белия бастун.  Библиотечният фонд на Читалището за слепи "Луи Брайъл" вече наброява почти 12 000 издания. В момента производството на брайлови книги е значително улеснено..

публикувано на 15.10.24 в 13:35

1,2 млрд. лева са нужни за ремонт на напоителните канали - причина за безводието в населени места

1,2 млрд. лева са нужни за ремонт на напоителните канали, които са основна част от решението на проблема с безводието за много от населените места в страната. Данните са от Министерството на земеделието и бяха оповестени от кмета на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Националното сдружение на общините.  Много от населените места..

публикувано на 15.10.24 в 13:20
Виолета Коритарова

До края на годината: Сключват договорите по първия етап на програмата за саниране с общините

Договорите за саниране по първия етап на програмата ще бъдат сключени с общините до края на годината, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Важно е да бъдат възстановени и дейностите по големите инфраструктурни проекти, допълни тя по време на форум за развитие на строителния сектор...

публикувано на 15.10.24 в 13:20

МОН: Допълнителна дата за изпита по природни науки в 9. клас заради техническите проблеми

След сигнали за проблеми при изпита на електронни устройства в 9. клас, от Министерството на образованието обявиха, че за отказалите се ученици ще има допълнителна дата по желание. Ведомството прави подробен анализ на всички технически проблеми, възникнали по време на изпита по природни науки на електронни устройства в 9. клас, който се..

публикувано на 15.10.24 в 13:01
Еди Рама

Еди Рама: За Албания няма друго бъдеще и място, освен в ЕС

"За Албания няма друго бъдеще и място, освен в ЕС" - това каза албанският премиер Еди Рама след началото на втората междуправителствена конференция Албания - ЕС, която се проведе в Люксембург. На практика това бележи и начало на преговори за членство по същество. "Благодарение на руския президент Путин този процес придоби нова скорост",..

публикувано на 15.10.24 в 12:37

Съдия Цариградска: Зад "червения пират" стои мрежа, която държи в зависимости съдии и прокурори

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изслуша съдията от Плевенския окръжен съд Владислава Цариградска по нейно искане. Повод за това е ходът на разследването срещу Илко Захариев, наречен от МВР "червения пират", обвиняем за десетки заплахи, отправени към магистрати и публични личности, сред които и самата Цариградска. Според..

публикувано на 15.10.24 в 12:21