Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграцията, сигурността и борбата с тероризма бяха сред водещите теми на форума "Арайолуш" в София

| обновено на 15.09.16 в 18:24
Снимка: БТА
Бъдещето на Западните Балкани в Обединена Европа е без алтернатива и Европейският съюз трябва да работи в тази посока. Около това мнение се обединиха президентите на десетте парламентарни републики от Съюза, известни още като групата "Арайолуш", които заседаваха в София.
Миграцията, сигурността и борбата с тероризма бяха сред водещите теми на форума. 
Да бъде засилена сигурността на европейските граждани, за това призоваха в София президентите на 10 държави от Европейския съюз, които са парламентарни републики. Домакинът на форума - българският президент Росен Плевнелиев, обобщи изводите от срещата по мигрантския проблем.
Интеграцията и сътрудничеството са отговора на кризите в ЕС, подчерта президентът.

Ще засилим контрола на външните граници на ЕС. Преминаването на големи групи мигранти неконтролируемо през ЕС е неприемливо. Обща е позицията ни, че споразумението с Турция е необходимо и договарянето, и подписването на споразумение за реадмисия с десетки други държави. Трябва да се подобрят условията на живот в държавите, които са източник на миграция. Необходими са решаващи усилия за спиране на конфликтите в държавите, пораждащи миграция, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Държавите от Западните Балкани са приоритет на германската външна политика, заяви в София президентът на Германия Йоахим Гаук. Той каза това в края на срещата на държавните глави на парламентарните републики от ЕС, на която България беше домакин. Гаук наблегна на единната позиция за нуждата от европейско обединение:

Всички президенти тук изразиха подкрепа за Европейския съюз. Не сме имали германско правителство, нито скоро ще видим такова, което иска да каже "довиждане на Европа". Няма един проблем или криза, която националната държава може да реши по-добре в сравнение с Обединена Европа.

От своя страна, президентът на Унгария Янош Адер каза, че трябва да се приемат мерки за възстановяване на доверието в Европейския съюз, но те трябва да са съпроводени с промяна на поведението на европейските политици.

Ако европейските политици продължават да нямат стратегическа визия, ако продължават да гледат само към краткосрочните интереси при взимането на политически решения, ако бъдат бавни в реакциите си в кризисни ситуации, както досега, това ще доведе до още по-смущаващи и бавни действия. И, ако продължава да се води постоянен дебат и спор в европейските институции и ако те продължават да не зачитат най-основните елементи на действителността, в която живеем, ще продължим да наблюдаваме все по-занижаващо се доверие.


Всички страни в ЕС имат нужда от общността, каза президентът на Финландия.
Какво ще стане, ако няма ЕС или ако нашето сътрудничество го няма. Къде ще бъдем, ще се озовем в големи проблеми. Дори и най-големият от нас, Германия, се нуждае от ЕС

Предизвикателствата пред ЕС изискват сътрудничество в областта на икономиката, миграцията и заплахата от тероризъм, смята италианският президент Серджо Матарела.
В момента ЕС е вгледан в своите недостатъци. Нека видим и ползите. Мирът и стабилността, постигнати в държавите-членки

Всяка година форматът събира президенти от европейските страни, които не представят държавите си в Европейския съвет. България като домакин на форума тази година откри срещата вчера в Пловдив.

Президентите вече обсъдиха предизвикателствата пред ЕС и начините за повишаване на доверието в общността при нарастващи рискове и нестабилност. По-рано Росен Плевнелиев коментира: 

Балканите дълго бяха наричани барутния погреб на Европа заради стратегическото си местоположение и геополитически сблъсък на велики сили, довел до разрушителни войни и конфликти. Днес в региона доминират сътрудничеството и приятелството, но Балканите имат нужда от силна подкрепа, за да продължат напред по пътя на европейското и демократичното развитие.

Миграционната криза води до ново разделение, но ЕС трябва да търси общо решение: 

От изключително значение за преодоляването на кризите е да бъдем единни. Единството на държавите в ЕС е ключът към постигането на мир и стабилност в Европа.


В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мира Стефанова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево. Районът е силно задимен и в Елин Пелин е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът..

публикувано на 25.07.24 в 23:56
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Вследствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16