Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големият френски драматург Ерик-Еманюел Шмит пристигна в София

БНР Новини
Финални ръкопляскания след края на спектакъла „Посетителят“, когато Ерик-Еманюел Шмит (в средата) също излезе на сцената.
Снимка: salzaismyah.bg

Повод за гостуването му е премиерата по неговата пиеса „Посетителят“ на сцената на театър „Сълза и смях“. Тази пиеса носи на начинаещия тогава драматург 3 награди „Молиер“ през 1994 година и го прави известен в цял свят. Всъщност Ерик-Еманюел Шмит е философ по образование и има най-високата степен за преподавател по философия, но след успеха на пиесата напуска университета на Савоя и се посвещава изцяло на писането.
Постановката на „Посетителят“ в България дължим на българския режисьор Александър Чобанов, който от 1989 година живее в Париж, но решава да постави този текст в родината си. Идеята на режисьора е чрез тази постановка театър „Сълза и смях“ да кандидатства за статут на европейска открита сцена в България, която да работи под егидата на Европейската комисия за култура и изкуство към Европейския парламент.
Александър Чобанов и Ерик-Еманюел Шмит се срещнаха с почитатели на театралното изкуство и с журналисти веднага след пристигането на драматурга в София, непосредствено преди снощната премиера в „Сълза и смях“.
В „Артефир“ излъчихме част от това, което режисьорът и драматургът разказаха на срещата, както и интервюто, което Ерик-Еманюел Шмит даде специално за слушателите на „Артефир“. За превода благодарим на Снежина Русинова-Здравкова – тя е откривателката на Ерик-Еманюел Шмит за нашия театър и  преводачка на всички негови пиеси на български.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.