Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва третото издание на Салона на галериите в Националния дворец на културата

БНР Новини
Над 30 частни галерии от България и чужбина ще участват в третото издание на Салона на галериите, организиран от НДК. За първи път форумът е с международно участие и ще представи колекции и творци на четири престижни галерии от Европа. Това са швейцарска „АМ галерия за съвременно изкуство“ в Базел, „Роман Фечик“ - една от най-престижните словашки галерии в Братислава, както и новите галерии във Виена -  „Гершон-Виена“ и „Вива арт“, които залагат на популяризирането на съвременни автори от Централна и Югоизточна Европа.
Българските галерии в Салона от София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Ловеч ще покажат творците и направленията в изобразителното изкуство, които са ги вълнували през изминалата година. Ще видим произведения на автори като Магда Абазова, Георги Божилов, Димитър Казаков, Румен Скорчев, Вихрони Попнеделев, Рада Цанкова и много други. Ще бъдат представени и колекции от холандската живопис от XVII и XVIII век на галерия „Униарт“, както и графичната колекция на „Ателие-колекция“ на Светлин Русев с шедьоври на Гоя, Рембранд, Дюрер и Кете Колвиц.
В рамките на четири дни от 20 до 24 октомври в зала 3 на Двореца публиката ще има възможност да разгледа избраните от галериите творби - живопис, акварел, графика и фотографии на български и чуждестранни автори.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.