Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата дава 40% от сумата за стипендии за роми гимназисти

Снимка: Архив

Държавата дава 40% от стипендиите за ромите гимназисти. Това са 12 евро от общо 30, които се полагат на ученик месечно. Останалите пари се дават от Ромския образователен форум, каза министърът на образованието Меглена Кунева. Един от критериите е успех над добър 3.50. Миналата година поради бедност 2 300 деца са се отказали от училище, като огромна част са роми, каза още Кунева:

Говори се, че стипендиите премахвали равния старт. В момента равен старт няма. Едно дете, на което и двамата му родители говорят български и са грамотни, които могат да му помогнат в домашното, които ще се заинтересуват и искат то да се проявява по-добре, не е равно на едно дете, което няма всички тези условия. Второто дете има много тежката задача да наваксва през цялото време. Когато стигне девети и десети клас, това е истински успех и неговият успех "добър" не е равен на успеха "добър" на друго дете, което расте в много по-добри условия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В ареста остават двамата мъже, обвинени за убийството в карловското село Столетово

Пловдивският апелативен съд остави в ареста двамата братя, обвинени за убийството на 48 годишният Борис Кисьов в карловското село Столетово. Пред съдебната палата преди заседанието се събраха роднини и приятели на убития, както и представители на Инициативния комитет “Столетово - единни за справедливост”. Близо 400 жители на селото и над 150 от..

публикувано на 17.10.24 в 13:41

Столичната полиция задържа събирачи на дългове, използвали силови методи

Столичната полиция задържа хора, които са се занимавали със събиране на дългове, като са използвали силови методи. Операцията се провежда на столичния бул. "Сливница", научи БНР. По първоначална информация арестуваните са двама. Снимка: МВР

публикувано на 17.10.24 в 13:39

Андрей Иванов: Решението за ползване на BG-alert се взима от областен, кмет и министър

Да бъдем снизходителни, когато получим съобщение на BG-alert и се окаже, че няма за какво. По-добре е да се получи такова съобщение и да няма опасност, отколкото да не се получи, че сте застрашени. Това коментира бившият директор на "Гражданска защита" Андрей Иванов в интервю пред БНР. "А снизходителност трябва да се проявява, защото..

публикувано на 17.10.24 в 13:37

Влак блъсна камион на жп прелез

Влак блъсна камион на жп прелез край Лом.  Инцидентът е станал преди обяд днес в квартал "Момин брод", на километри от централната гара в Лом.  Влакът е блъснал ремаркето на камиона, който най-вероятно е пресичал неправилно. Полицията извършва оглед на място. По първоначални данни няма пострадали хора.  По-късно ще има и още информация..

публикувано на 17.10.24 в 13:32
Ханес Хайде

Евродепутатът Ханес Хайде: Цялостното присъединяване на България към Шенген е от полза и за австрийската икономика

Австрийският евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ханес Хайде заяви пред БНР, че свалянето на ветото на Австрия за цялостното присъединяване на България към Шенген е в полза и на австрийската икономика: "От самото начало настоявам Австрия да не блокира влизането на България и Румъния в Шенген, защото то е от..

публикувано на 17.10.24 в 13:30
Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Задвижената процедура брани едно криминално статукво, управляващо прокуратурата

Задвижената процедура за избор на единствения кандидат Борислав Сарафов на тази най-висша длъжност (главен прокурор - б.р.) брани едно криминално статукво, което управлява прокуратурата. Това каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев, основател на Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права.  По думите му това статукво..

публикувано на 17.10.24 в 13:26

Кметът на Враца с приз "Кмет на годината"

Голямата награда в националния конкурс "Кмет на годината" спечелиха трима градоначалници. Победител в категорията "Голяма община" стана Калин Каменов - кмет на Враца. Отличието за кмет на средна община получи Ангел Джоргов - Самоков, а за малка беше отличен кметът на Пещера Йордан Младенов.  Тримата бяха наградени от вицепрезидента..

публикувано на 17.10.24 в 12:57