Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Иванов: Решението за ползване на BG-alert се взима от областен, кмет и министър

| Интервю
Снимка: БТА

Да бъдем снизходителни, когато получим съобщение на BG-alert и се окаже, че няма за какво. По-добре е да се получи такова съобщение и да няма опасност, отколкото да не се получи, че сте застрашени. Това коментира бившият директор на "Гражданска защита" Андрей Иванов в интервю пред БНР.

"А снизходителност трябва да се проявява, защото системата е нова и се въвежда, нормално да има грешки. В някои страни при въвеждането има и куриозни случаи", обясни Андрей Иванов в предаването "Нещо повече".

Той потвърди, че системата все още не е усъвършенствана и "има нужда от по-усилена информационна кампания и да са по-добре запознати хората".

Днес между 13 и 13:30 часа бе тествана системата на BG-alert не бяха получени на всички телефони.

"Системата се разпространява чрез клетките на мобилните оператори и това, че се изпраща в дадена зона, възможно е човек да получи без да е в опасната зона, просто там е покритието на съответната клетка", обясни Иванов.

Според него системата работи абсолютно коректно, но зависи от управлението и "кой взима решението за обявяването на дадено съобщение за опасност". "Това са областни управители, кметове на общини и министри", допълни той.

"За взимането на решение за ползване на системата има обучение, но не може да се обучат за всеки конкретен случай, тъй като всяко едно бедствие е само за себе си, не се повтаря и няма еднакви условия. Има само външни белези и те може да са еднакви, но най-важни са външните условия - метеорологични условия, релеф на терена и те се взимат предвид при всеки конкретен случай", посочи бившият директор на "Гражданска защита".

Той даде пример с пожара в село Воден, където лятото имаше изгорели къщи, но не беше задействана системата BG-alert. И коментира, че тази система не се дублира със сирените, а е вид надграждане на системата за ранно известяване.

Андрей Иванов коментира, че тестове се правят, за да се отстранят нередности, ако има проблем да се отстрани навреме.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вицепрезидентът Илияна Йотова

Вицепрезидентът: Полицейските операции не достигат до поръчителите на купения вот

"Полицейските операции, които се извършват всеки ден, за съжаление не достигат до поръчителите на купения вот". Това каза в Кюстендил вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва във форум за съдбата на българските малцинства извън страната ни: "Задържат се хора, но за съжаление те не стигат до там, докъдето трябва - да поръчителите и..

публикувано на 17.10.24 в 16:18

Доставиха ролките за машинното гласуване в Хасково

В Областната администрация в Хасково бяха доставени ролките със специализирана хартия за машинно гласуване, предназначени за вота на 27 октомври. Общо 688 ролки бяха приети от упълномощени служители на Областната администрация и представители на Районната избирателна комисия - Хасково. Ролките ще бъдат предадени на общините по график след..

публикувано на 17.10.24 в 16:08

Милен Митев: Едно от най-важните неща за БНР е да пуснем мобилно приложение

Едно от най-важните неща за следващия мандат ще бъде да пуснем мобилно приложение на Радиото, нещо, с което се забавихме. Хубавото е, че вече се работи и през следващата годината ще може аудиторията да достига и до нас .   За да привлечем младата аудитория, трябва да предоставяме информацията и медийните си услуги по различни начини...

публикувано на 17.10.24 в 15:54
Председателят на РИК – Ямбол Ани Канева.

Слаб интерес към пробното гласуване с машини в Ямболско

При изключително слаб интерес протича демонстрационното гласуване с машини в Ямболка област. В началото на следващата седмица започват присъствените и онлайн обучения на членовете на секционните избирателни комисии в петте общини на областта. Обучения за гласуване с машина се провеждат в четири от петте общини в Ямболска област, в Болярово е..

публикувано на 17.10.24 в 15:46

Ройтерс: Израел е блокирал вноса на хранителни продукти за Газа

Израел е блокирал вноса на хранителни продукти в Ивицата Газа, твърди Ройтерс в свое разследване. Намалялата хуманитарна помощ за Газа накара Съединените щати да заплашат да спрат военна подкрепа за Израел. Спирането на търговията съвпадна с началото на нова военна операция на израелските сили срещу ислямисткото движение "Хамас" в Северна..

публикувано на 17.10.24 в 15:24
Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов.

Комисар Джартов обясни защо някои хора не са получили съобщения при тестването на BG-Alert

Националният тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert е преминал успешно, съобщи за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението".  Той обясни защо част от хората не са получили съобщения:  "Клетките на операторите сработиха по начина, по който..

публикувано на 17.10.24 в 15:01

Михайлина Абрашева: Една на 7 жени развива следродилна депресия

Следродилната депресия, за съжаление, е често срещано състояние в последните години .  Това каза пред БНР психологът Михайлина Абрашева и обясни, че тя може да се получи "след едно естествено емоционално дисбалансиране при жените, след като са родили , защото има много резки хормонални промени ". Кремена Кунева: Не може една жена да е..

публикувано на 17.10.24 в 14:53