Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакъл по австрийска пиеса разказва за бежанците в българския контекст

Премиерният спектакъл „Смъртни грехове“ е постановка на Ива Панева по пиесата на съвременния австрийски драматург Феликс Митерер.
Когато избирах подходящ текст, ми се искаше да е нещо актуално, а в същото време - вечно. Пиесата засяга темата за идентичността, бежанците, миграцията – тема, с която сега се сблъсква ежедневно всеки един българин и европеец. Пиесата е писана в края на 90-те години, имайки предвид една друга миграция, друга вълна към Европа, но нещата някак си се повтарят през вековете и ето че тази тематика отново е актуална.
В представлението са вплетени направените от екипа видеозаписи на интервюта с бежанци и мигранти в България.
Искаше ми се тези записи да не са като това, което виждаме по телевизията, а да попитаме тези хора какви са техните мечти, кои са любимите им спомени от детството и от родината... Показваме и другата страна „на монетата“, като се стремим да избягаме от предразсъдъците за бежанците. Ако сега с нашето представление накараме поне един-два предразсъдъка у някои зрители да паднат, значи сме успели.
Премиерата на „Смъртни грехове“ е в четвъртък (27 октомври) в Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство. Следващите представления са на 30 октомври и през ноември в Центъра за култура и дебат „Червената къща“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.