Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачите, блокирали граничните пунктове у нас, заплашиха с нови протести

Московски: Българските институции не са причина за бавното преминаване през границите

| обновено на 31.10.16 в 15:32
Снимка: Дора Атанасова
Шофьори на тирове блокираха няколко гранични пункта. Недоволството е породено от продължаващите трудности при преминаването на границите. Около 10.30 часа над 50 шофьори на тежкотоварни камиони затвориха с жива верига граничния пункт "Кулата". До обед не се пропускаха никакви автомобили и в двете посоки, което доведе до образуване на колони в България и Гърция. Служители на МВР контролираха движението и престоя в района. Блокадата беше вдигната в 12.00 часа.

Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев подчерта:

Ние сме недоволни от обработката на документите на нашите камиони. Това изчакване вреди и ни прави неконкурентно способни. Отправяме нашия протест към отговорните институции и желаем от тях да вземат всички необходими мерки, за да се реши трайно проблемът с преминаването през граничните пунктове.

В националния протест на превозвачите се включиха всички браншови организации. От Съюза на българските транспортни работници припомниха, че са изпратили до ресорните министерства няколко писма с конкретни искания за подобряване  на условията на българските граници, както и предложения за работни срещи, на които до този момент не са получили официални отговори, заяви Александър Стамболийски: 

По никакъв начин не бяха взети под внимание нашите предложения и искания за по-лекото преминаване на камиони и леки автомобили през границите, за да може пътникопотокът да е по-стабилен и да няма такива колони от автомобили, които да пречат на движението и да довеждат до срив в икономиката. До колкото ми е известно, дадено е време от един месец на ресорните ведомства. Това е предупреждение, за да се знае какво ще се случи след един месец, ако не се вземат постоянни мерки. Ще има по-ефективни протести. 

На въпрос на "Хоризонт“ дали намират връзка между своите действия и тези на гръцките фермери от февруари тази година, превозвачите отговориха, че аналогия не може да има, тъй като техният протест е обявен като дата и време, има за цел да провокира диалог с институциите, както и намиране на решение на трайните проблеми на българските превозвачи. 

Заради протеста на граничния пункт "Русе - Гюргево" преминаването беше спряно и в двете посоки. Превозвачите затвориха всички входни и изходни пътища към граничния пункт "Дунав мост" и останаха там с камионите си два часа. Причината за протеста им е прекалено дългото време за изчакване по граничните пунктове. Те изразиха недоволството си: 

Как мислите, редно ли е седем часа да чакаш в едната посока, за да минеш границата и седем часа да чакаш в другата посока? Това нормално ли е? За да отидете на работа да чакате седем часа… Мисля, че не е нормално. В Европа го няма това нещо. Не знам дали може да се каже, но между идиотски държави и границите са такива. Горе на румънско-унгарската граница пак е същото. Ако не се подобри положението, след време ще вземем по-крути мерки.

Според протестиращите цялата система не е точна. Превозвачите настояха за реорганизация на работата по граничните пунктове и назначаването на още служители, които да оформят документите на товарите.

За близо два часа остана блокиран и граничният пункт "Капитан Андреево".

Превозвачите се оплакват от системното образуване на колони от тирове на българо-турската граница:

Лично аз бях с камион тук на 22-ри срещу 23-ти, опашката беше девет километра от турска страна. Цялата граница съм я минал за 23 часа. От турска страна документите се оправят за две-три минути, тук се оправят за много повече - за 20, 30, 40 минути. Трябва да се промени системата на работа. В другите страни хората се чудят как да отворят коридори, за да се работи, а при нас точно обратното, коментира един от протестиращите на ГКПП "Капитан Андреево“.

Липсва добра организация на нашия пункт, за разлика от турския, коментират превозвачите и предлагат: 

Организация и работа. Ако трябва да се подменят кадрите, да се сложат млади хора, които са в час с компютрите, с техниката, за да може да се работи. 

Протестиращите вдигнаха блокадата в 12.00 часа и в момента движението към Турция е свободно.

На граничния пункт "Видин - Калафат“ превозвачи изразиха недоволството си с мирен протест и движението там не беше спряно.

Движението през "Лесово" не е преустановявано. Кметът на община Елхово е бил уведомен за протестни действия на превозвачи минути преди 10.00 часа, но до блокиране на пътя не се е стигнало, съобщиха от полицията в Ямбол.

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че българските институции не са причина за бавното преминаване на границите, от което се оплакват шофьорите на тирове. Московски посочи, че преди няколко седмици е имало среща на превозвачи с "Гранична полиция“ и Агенция "Митници":

Изговориха се темите, знае се, че това е проблем. Явно до момента не са видели адекватна реакция превозвачите и това ги е принудило, каза в Бургас министър Московски.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Олга Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Автомобилни превозвачи започнаха двучасов протест на шест гранични пункта

Превозвачи затвориха граничния пункт „Кулата“ с жива верига. Решението за ефективни протести е било взето от кризисния щаб на браншовите организации в международния транспорт, малко преди 10.00 часа. По информация на самите превозвачи..

обновено на 31.10.16 в 11:13
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инспекция по труда - Шумен

ГИТ: Почти 108 000 нарушения на трудовото законодателство в първите 6 месеца на годината

След намесата на Инспекцията по труда през първото полугодие на годината са изплатени забавени заплати, възлизащи на 3 400 000 лева.   При над 21 000 извършени проверки са установени почти 108 000 нарушения на трудовото законодателство. 1 614 са..

публикувано на 11.07.24 в 15:19
Реджеп Ердоган

Ердоган във Вашингтон: Възможността за пряка конфронтация между Русия и НАТО е "притеснителна"

Президентът на Турция Реджеп Ердоган, който също участва на срещата на върха на Алианса във Вашингтон, заяви, че възможността за пряка конфронтация между Русия и НАТО е "притеснителна и стъпки в тази посока трябва да се избягват", след като говорителят..

публикувано на 11.07.24 в 14:59

Калин Стоянов поема наблюдението на разследването срещу полицая, пребил момчета на Черноморието

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че поема под свое наблюдение разследването срещу полицая, пребил две момчета в нощта на 1 юли в "Кайт бар" на Черноморието.  МВР ще проверява как биячът е назначен за полицай с конкурс...

публикувано на 11.07.24 в 14:38

Екзакта: Нараства делът на хората, които имат по-голямо доверие в медиите, базирани в интернет

Разговорът по националните теми доминира пред обсъждането на европейския дневен ред. За пореден път липсват лидерски дебати – това са част от основните изводи от извършеното от Съвета за електронни медии наблюдение на предизборната кампания за..

публикувано на 11.07.24 в 14:33
архив

Катедралата "Света Богородица" във френския град Руан се запали

Камбанарията на готическата катедрала "Света Богородица" във френския град Руан в Нормандия се е запалила, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.  Хората, които са се намирали в нея, са били евакуирани. Пристигнали са екипи на спешните служби и..

публикувано на 11.07.24 в 14:20
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

ДПС в Смолян: Заставаме непоколебимо до почетния председател д-р Ахмед Доган

Областният съвет на ДПС в Смолян разпространи в социалните мрежи декларация в подкрепа на почетния председател на движението Ахмед Доган и неговия призив за оставката на Делян Пеевски. Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена..

публикувано на 11.07.24 в 14:05

В Сърбия се очаква максималните температури да достигнат 40 градуса

В Сърбия е обявен червен код за горещини, като се очаква максималните температури да достигнат 40 градуса.  РТС съобщават, че 30 градуса е било още сутринта в Белград. В Хърватия най-високата степен на опасни горещини е обявена до събота, след..

публикувано на 11.07.24 в 13:56