Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга за скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод

БНР Новини
„Плаващите кейове“ на Кристо и Жан-Клод в италианското езеро Изео.
Снимка: БГНЕС

Българското издание на книгата „Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод“ на журналистката Зорница Кръчмарова вече е на книжния ни пазар в превод на Соня Александрова. Авторката, която живее от години в Италия, ни разказва за първи път за артистичния път на Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод през погледа на техни съмишленици, с чиято подкрепа двойката реализира визионерските си проекти на четири континента. В нея са включени десет интервюта на свидетели на творбите им, осъществени въпреки противоречията и трудностите.
Дългоочакваната книга за световноизвестния творчески тандем бе представена за първи път в деня на откриването на най-новия проект на Кристо „Плаващите кейове“ на италианското езеро Изео. В момента са разпространява на италиански и английски език в над 100 книжарници по целия свят – от Токио до Ню Йорк.

Мария Василева, изкуствовед: Книгата на Зорница Кръчмарова ни показва образ, който донякъде познаваме – мотивирани, посветени и съсредоточени, Кристо и Жан-Клод преследват целите си със завидно постоянство. Рецептата се нарича съхраняване на базисни човешки качества. Това изглежда като едно от най-големите постижения на един живот, изпълнен с високи върхове и признание.

Премиерата на „Трансформации“ е днес (3 ноември) от 19 часа в литературен клуб „Перото“ в НДК.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.