Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ блокират нови проучвания за нефт и газ в Северния ледовит океан

Автор:
Барак Обама
Снимка: БТА

Правителството на американския президент Барак Обама блокира извършването на нови проучвания за нефт и газ в Северния ледовит океан. Така Обама се съобрази с природозащитниците, които настояват, че промишлената дейност в ледените води ще навреди на  животинските видове и ще повлияе за глобалното затопляне, предаде Асошиейтед прес. Обявената забрана е за пет години и спира плановете за продажба на нови лицензи за търсене на нефт и газ в Чукотско и Бофортово море, северно от Аляска. Сондажи все пак ще могат да се правят в залива Кук. Има позволение и за Мексиканския залив. Решението може да бъде преразгледано от новоизбрания президент Доналд Тръмп, но тогава процедурата по отмяна на забраната може да отнеме месеци, и дори  години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис

Гръцкият премиер Мицотакис обеща увеличение на пенсиите и заплатите

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обеща повишаване на жизнения стандарт на гърците. Опозицията обаче изрази съмнение за успешното развите на гръцката икономика. На традиционна си реч пред изложителите на международния панаир в Солун гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пое ангажимент за увеличаване на заплати, пенсии и детски добавки: "От 1..

публикувано на 08.09.24 в 11:45

Британската музикална индустрия иска премахване на ограниченията за работа в ЕС

От британската музикална индустрията призоваха правителството на Обединеното кралство да намери решение за ограниченията след Брекзит за турнета с музика на живо, след като стана ясно, че ЕС "не е готов“ да промени регулациите., съобщи „Обзървър“. В манифеста на лейбъристите премиерът Киър Стармър обеща да подобри търговските и инвестиционни..

публикувано на 08.09.24 в 11:38
Атанас Запрянов

Министър Запрянов: Минималните разходи за отбрана трябва да нараснат на 2.5 % от БВП

Минималните разходи, които да отделяме за отбрана, трябва да нараснат на 2.5 % от БВП. Това обясни пред БНР Атанас Запрянов, слубен министър на отбраната.  "Руската агресия срещу  Украйна генерира необходимост от много по-големи способности и това води до увеличение на военните разходи в някои страни. Полша стигна 4.7% от БВП. Гърция и..

публикувано на 08.09.24 в 11:24
Кристиян Вигенин

Кристиан Вигенин: Ситуацията в БСП е много различна от тази в ДПС

Бих предложил да спрем да коментираме госпожа Нинова. Това заяви пред БНР Кристиан Вигенин, евродепутат от БСП. " Пътят е ясен. Тя е подала оставка. Националният съвет е избрал изпъняващ функциите. След това започнаха съдебни обжалвания. Тя, заедно с още трима човека, бяха изключени от БСП по устава и правилата. Темата е затворена...

публикувано на 08.09.24 в 10:31
Едмундо Гонсалес

Опозиционният кандидат за президент на Венецуела е напуснал страната

Властите във Венецуела са разрешили на опозиционния кандидат за президент Едмундо Гонсалес да отпътува безопасно за Испания. Той е напуснал страната вчера, след като е поискал политическо убежище в испанското посолство в Каракас, съобщи вицепрезидентката Делси Родригес. Тя обясни в социалните мрежи, че му е разрешено да напусне в интерес на политическия..

публикувано на 08.09.24 в 10:23
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк поставя под съмнение членството на Пеевски в ДПС

" Всички процесуални действия, които трябва да бъдат извършени, ще бъдат осъществени. Абсурдно е един административен орган да не регистрира политическа сила, зад която стоят 400 хил. български гласоподаватели. Волята на българските граждани стои много по-високо от идеята на административния орган да ограничи тяхното право на глас. Правото на..

публикувано на 08.09.24 в 10:21