Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Запрянов: Минималните разходи за отбрана трябва да нараснат на 2.5 % от БВП

"Засега не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба"

| Интервю
Атанас Запрянов
Снимка: БТА

Минималните разходи, които да отделяме за отбрана, трябва да нараснат на 2.5 % от БВП. Това обясни пред БНР Атанас Запрянов, слубен министър на отбраната. 

"Руската агресия срещу  Украйна генерира необходимост от много по-големи способности и това води до увеличение на военните разходи в някои страни. Полша стигна 4.7% от БВП. Гърция и Турция отдавна харчат над 2.5%, Румъния – също. 

НАТО вече говори за 2% като минимум. Препоръката е много скоро да вземе решение за нарастване на разходите за отбрана - не по-малко от 2.5%". 

Засега не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба, посочи още той в предаването "Неделя 150". 

"Самият парламент направи промяна в заплащането на военнослужещите от първи януари следващата година. Политическото очакване е с увеличението на заплатите да повишим интереса към въоръжените сили и да попълним вакантните си длъжности в близките няколко години". 

Но ако това не стане, въпросът за връщането на наборната военна може да дойде на дневен ред, обясни министърът.  

"Засега и войната в Украйна показа, че професионалните въоръжени сили доминират.

Въпросът за наборната военна служба не стои, дори държавите, които я връщат, го правят под друга форма–в някои страни е на доброволен принцип, в други е само за първоначална военна подготовка".

Атанас Запрянов коментира военната помощ, която страната ни изпраща на Украйна.

"В нашите въоръжени сили цялото въоръжение и техника, включително и самоходните гаубици, са налични. Имаме военновременни формирования, които ако се наложи да ги мобилизираме, и за тях имаме такава артилерия налична. Имаме и артилерия свръх запас, която също се поддържа. По никакъв начин не се нарушава нашата окомплектованост". 

Министърът посочи, че напрежението в политическия живот у нас не оказва влияние нито върху него, нито върху ведомството, което ръководи.

"Въоръжените сили са деполитизирани. За нас нещата се развиват нормално, но като гражданин мога да кажа, че за България би било хубаво да има политически избрано правителство с дългосрочен хорозонт. Това е добре и за отбраната".

Той смята, че  превъоръжаване на българската армия не се случва с бавни стъпки. 

"Въвеждането на нови технологии, преди всичко безпилотните системи, в тази война, която Русия води срещу Украйна, доведе до промяна във възгледите за водене на бойните действия, но класическите бойни системи въобще не отпадат. Нашата отбранителна стратегия, както и натовската, набляга на комплексно използване на въоръжените сили

България купува наистина най-доброто за средствата, които иска да похарчи. Аз, като министър се доверявам на военната експертиза". 

Армията има визия да се въоръжава с модерни средства за водене на война, отбеляза Запрянов.

"Дроновете са предвидени в програмата за превъоръжаване. Искаме да преминем кам нова артилерийска система в сухопътните войски". 

Държавите членуват във военно-политически организации, за да изградят въоръжени сили и в рамките на колективната отбрана. По този начин военните способности стават поносими за бюджета, каза още той. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Европейска сметна палата

Според Европейската сметна палата страните от ЕС се бавят с усвояването на парите по ПВУ

Средствата от фонда за възстановяване след пандемията на Европейския съюз не достигат достатъчно бързо до страните членки и съществува риск да не бъдат усвоени. Това става ясно от доклад на Европейската сметна палата, публикуван по-рано през седмицата. Фондът бе създаден по време на масовото разпространение на Covid-19. 27-те страни..

публикувано на 08.09.24 в 13:49
Ахмед Доган

ДПС-Доган е оттеглило жалбата си срещу ЦИК

Коалицията "Демокрация, права и свободи- ДПС", в която влизат лоялните на почетния председател Ахмед Доган, е оттеглила съдебната си жалба срещу Централната избирателна комисия, съобщиха източници на БНР. Очаква се ДПС - Доган да подаде жалба във ВАС срещу указанията на ЦИК Става дума за искането на ЦИК двете крила в ДПС да докажат, че..

публикувано на 08.09.24 в 13:03
Тодор Чобанов

Доц. Тодор Чобанов: Най-големият проблем е нежеланието на част от политическите структури да правят компромиси

"Най-големият проблем в сегашната обстановка е нежеланието на част от политическите структури да правят компромиси , а в обществените дела те са неизбежни". Това заяви пред БНР доц. Тодор Чобанов, историк и бивш зам.- кмет на София. Той разказа, че при постигането на Съединението на нашата държава нещата са стояли по различен начин. "Става..

публикувано на 08.09.24 в 13:00

Тревога в румънските окръзи Констанца и Тулча заради възможна руска атака срещу Украйна

Предупредително съобщение за възможност от падащи от въздуха обекти получиха през изминалата нощ жителите на румънските окръзи Тулча и Констанца чрез системата Ро-Алърт (Ro-Alert), предава "Диджи24".  “Запазете спокойствие. Подслонете се в мазета или убежища на гражданска защита. При липса на подслон, останете вътре в къщи, далеч от..

публикувано на 08.09.24 в 12:59
Многолюдни протести в Израел поискаха сделка за връщане на държаните от

Трима израелци са били убити при терористично нападение

Спешните служби на Израел съобщиха, че трима израелски цивилни са били убити при терористично нападение с огнестрелно оръжие в близост до пропускателния пункт "мост Аленби" между Западния бряг и Йордания. Нападателят, който е навлязъл в района с камион от Йордания, излязъл е от него и е започнал да стреля по израелски служители на реда, е бил..

публикувано на 08.09.24 в 12:54

Иван Демерджиев: Този ВСС няма нито юридическото, нито моралното право да избере следващия главен прокурор

"Дори не е необходимо да има такъв законопроект, за да осъзнаят членовете на ВСС, че нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор, при положение, че мандатите им отдавна са изтекли ". Това заяви пред БНР бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.  "Такъв орган с отдавна изтекъл мандат..

публикувано на 08.09.24 в 12:45
Бойко Борисов

Борисов: Не ме интересуват техните драми. ГЕРБ е готов да управлява

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече някога да е получавал подкрепа от ДПС. В Пловдив той коментира разменените вчера остри задочни обвинения между презиеднат Румен Радев председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски за участие в корупционни скандали и натиск, както и призива на държавния глава към всички политически лидери да определят своето отношение към..

публикувано на 08.09.24 в 12:18