Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо един писател избира да пише под псевдоним?

БНР Новини
Корицата на чешкото и българското издание на книгата на Матей Хоржава "Ракия"

Чешкият писател Матей Хоржава даде първото си интервю в София преди представянето на книгата си с къси разкази „Ракия“ тази вечер в 18.00 часа в Чешкия център в столицата. Новоизлязлата на български книга е дебют за автора, който пише под псевдонима Матей Хоржава. Интересът на читателите и успехът идват неочаквано. Веднага след появата си книгата се превръща в явление в съвременната чешка литература и получава двете най-големи литературни награди в Чехия - „Магнезия Литера“ и "Чешка книга“ за 2015 година. В момента Хоржава живее и преподава чешки език в Грузия, а книгата му се превежда на редица езици.  

„Кратките разкази носят меланхолията на нашето съвремие, авторът „панелно“ дете, от ранните си години търси самотата и бяга от самотата, но тя неизменно го преследва и намира. В банатската му самота нахлуват спомени от срещи с различни места и хора и постепенно пред читателя се оформя калейдоскоп от образи на наши съвременници. Съвсем обяснимо, тъкмо в банатската самота , ненатрапчиво, с много деликатност прозират отпратки към Библията („Стадо“), Евангелието („Неделята Квазимодо“), към християнската вяра и възхитата от величието на природата. Кратките импресии, имащи общо по-скоро с лириката, отколкото с прозата, внушават на читателя, че човек, който е дълбоко свързан с музиката, световната литературна класика и другите художествени жанрове, не може да бъде истински самотен.“ (Маргарита Кюркчиева, преводач на книгата)


Литературното четене с Хоржава е част от Коледния панаир на книгата в НДК и излиза в памет на преводачката Маргарита Кюрчкиева. Авторът ще бъде представен от писателя Деян Енев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.