Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите културни пространства на Москва

БНР Новини
Сградата на Електротеатър "Станиславски", неговият ръководител - режисьорът Борис Юхананов и сцени от поставения от него спектакъл "Синята птица"
Снимка: Антон Галкин

Електротеатър „Станиславски“, Гогол Центьр и новото пространство на Театъра на нациите в Москва са зони на действия и взаимодействия, където театърът се среща с изобразителното изкуство, съвременния танц, музиката, литературата, философията. Това не са зони за развлечение, а за интензивно общуване на сцена и зрител. Това са пространства, отворени отрано за своята публика, която може да почете в някой кът преди представление или да участва в дебат. Това са места, които възвръщат на изкуството привилегията и задължението да мисли със своя зрител и да го подготвя за радикални експерименти на режисьори, художници, хореографи, видеографи, драматурзи и композитори. Тези зони на града са естествени площадки на фестивали като „Територия“ и „Нов европейски театър“, които имат своя публика. Тази публика се отглежда и в библиотеките, особено в Руската младежка библиотека, високотехнологична зона, която внушава увереността, че книгите и технологиите могат да съжителстват хармонично. 

Драматургът Майя Праматарова разказа в „Артефир“ за новите културни пространства на Москва и предизвикателствата пред публиката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.