Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Териториите на Робер Доано

БНР Новини
Робер Доано: „Не снимам живота, какъвто е, а какъвто бих искал да бъде“
Снимка: robert-doisneau.com

Документалният филм „Териториите на Робер Доано“ на френския журналист и режисьор Патрик Казал е посветен на един от най-емблематичните фотографи на XX век, заснел хората и улиците на Париж в целия им романтичен облик в средата на миналия век. Филмът е завършен една година преди смъртта на Доано и след двадесетгодишно приятелство. До момента това е единствения документален разказ за живота на големия фотограф.
Във филма ще открием непознати страни от живота на Робер Доано, който се завръща на своя парижка територии заедно със старите си приятели. Ще видим и английския му биограф Питър Хамилтън, режисьора Силвен Румет, издателя Реймон Гросе и актрисата Жулиет Бинош. Всички те припомнят в неговата компания за нежността, която изпитват към света на Доано.

Срещата в „Артефир“ с Патрик Казал продължава разговора за обичания фотограф, приятелството и най-ценното в живота. Дължим го на Френския институт и фестивала „Фотофабрика“, които поканиха автора на филма в София в края на миналата година.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.