Евгения Христова: Помагащите технологии социализират хората с комплексни нужди

Снимка: http://assistfoundation.eu/

Фондация “Асист – Помагащи технологии” организира информационна кампания “Здравей! Това съм аз!” с цел популяризиране на помагащите технологии за контрол с поглед в България и споделяне на добрите европейски практики в тази област.

Помагащите технологии за контрол с поглед дават възможност на деца и възрастни с тежки физически увреждания, които не могат да говорят и да използват ръцете си, да общуват и да управляват компютър само с помощта на погледа си. Така те могат да изразяват своите чувства, нужди, желания, мнения; да общуват, да се учат, да се забавляват, да творят, да развият уменията и пълния си потенциал.

Кампанията се провежда през периода ноември 2016 – януари 2017 в седем града в България – София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Плевен и Стара Загора. Във всеки град ще се проведат четири събития, насочени към различни аспекти на разпространението и използването на нови помагащи технологии и различни заинтересовани страни. Днес е информационната среща в Плевен.

В предаването "Хоризонт до обед" Евгения Христова от фондация "Асист" обясни:

Най-важното в тези технологии са възможностите, които дават на хората с комплексни нужди - деца и възрастни, които не могат да говорят, не могат да извършват фини движения с ръцете си и по тази причина те не само не могат да общуват, но ако е ДЦП - това е състояние от най-ранна детска възраст. Това обикновено води до факта, че нито родителите, нито специалистите имат възможност да общуват с децата, нямат начин да ги обучават и да разберат какво иска детето. Дори детето да посещава училище, то просто присъства в час и никой не знае какво то разбира и какво знае. Технологиите за комуникация чрез поглед позволяват само с насочване и задържане на погледа да се използват всички възможности на един компютър.

Цялото интервю по темата слушайте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мобилни полицейски екипи от пазарджишката полиция ще се срещат с хората в областта

Мобилни полицейски екипи от пазарджишката полиция започват проучвателни срещи с хората от селищата в областта.  До края на месеца ще бъдат посетени 23 села,  приоритет ще са по-отдалечените от общинските центрове. Полицейските служители ще обясняват какви са най- често срещаните  форми на измами основно при възрастните хора.  За днес са предвидени..

публикувано на 18.06.18 в 08:10

Всяка трета жена след 50 години и всеки пети мъж се сблъскват с остеопорозата

В България всяка трета жена след 50 години  и всеки пети мъж се сблъскват с остеопорозата, каза пред "Хоризонт" д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в Александровска болница. Тя припомни, че Здравната каса покрива основния  пакет от изследвания: "За масовото изследване за остеопороза самото измерване не се заплаща от касата и се заплаща от..

публикувано на 18.06.18 в 08:08

Земетресение стресна жителите на Гватемала

Земетресение уплаши жителите на Гватемала. Епицентърът е бил близо до район  в подножието на вулкана Фуего, който преди две седмици изригна и доведе до близо 120 жертви, а стотици хора бяха ранени.   Трусът с магнитуд 5, 6 е бил усетен и в съседния мексикански щат Чиапас. Засега няма съобщения за пострадали хора    Междувременно властите на Гватемала..

публикувано на 18.06.18 в 08:00

Жълт код в цялата страна за валежи и гръмотевици

Цялата страна е с предупреждение за обилни валежи и гръмотевици днес. Обявен е жълт код, ще има и условия за градушки. Очаква се количествата на валежите да достигнат до 30 литра/ кв.м.  Метеоролозите предупреждават за възможност от локални наводнения и затруднения при шофиране. 

публикувано на 18.06.18 в 07:57

Трима души загинаха, над 200 са ранени при трус в град Осака

Трима души загинаха, над 200 са ранени при силно земетресение в района на втория по големина японски град Осака. 9-годишно момиче и двама възрастни са затрупани от паднали стени и шкафове, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей.  Според сеизмолозите магнитудът на земетресението е 6,1 по Рихтер. Огнището е на 13 км дълбочина в северната част на..

обновено на 18.06.18 в 07:53