Евгения Христова: Помагащите технологии социализират хората с комплексни нужди

Снимка: http://assistfoundation.eu/

Фондация “Асист – Помагащи технологии” организира информационна кампания “Здравей! Това съм аз!” с цел популяризиране на помагащите технологии за контрол с поглед в България и споделяне на добрите европейски практики в тази област.

Помагащите технологии за контрол с поглед дават възможност на деца и възрастни с тежки физически увреждания, които не могат да говорят и да използват ръцете си, да общуват и да управляват компютър само с помощта на погледа си. Така те могат да изразяват своите чувства, нужди, желания, мнения; да общуват, да се учат, да се забавляват, да творят, да развият уменията и пълния си потенциал.

Кампанията се провежда през периода ноември 2016 – януари 2017 в седем града в България – София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Плевен и Стара Загора. Във всеки град ще се проведат четири събития, насочени към различни аспекти на разпространението и използването на нови помагащи технологии и различни заинтересовани страни. Днес е информационната среща в Плевен.

В предаването "Хоризонт до обед" Евгения Христова от фондация "Асист" обясни:

Най-важното в тези технологии са възможностите, които дават на хората с комплексни нужди - деца и възрастни, които не могат да говорят, не могат да извършват фини движения с ръцете си и по тази причина те не само не могат да общуват, но ако е ДЦП - това е състояние от най-ранна детска възраст. Това обикновено води до факта, че нито родителите, нито специалистите имат възможност да общуват с децата, нямат начин да ги обучават и да разберат какво иска детето. Дори детето да посещава училище, то просто присъства в час и никой не знае какво то разбира и какво знае. Технологиите за комуникация чрез поглед позволяват само с насочване и задържане на погледа да се използват всички възможности на един компютър.

Цялото интервю по темата слушайте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Магистрала „Люлин“ блокирана при Даскалово, пътят за Варна - при Добрич, протестите в страната заради високите цени на горивата не стихват

Перничани, недоволни от поскъпването на горивата и автомобилните застраховки, преградиха с живи вериги автомагистралите „Люлин“ и „Струма“ в района на пътен възел „Даскалово“. Полицията и жандармерията не можаха да попречат на стотиците протестиращи. В резултат на блокадата се извиха огромни опашки от автомобили. Протестите срещу високите цени на..

обновено на 12.11.18 в 20:26
Миню Стайков - в средата

Апелативният съд наложи запор на сметки и възбрана над имоти на Миню Стайков

Два месеца след акцията в заводи и офиси на бизнесмена Стайков. Апелативният специализиран съд наложи запор и възбрани на множество имоти, сметки и дружествени дялове на алкохолния бос. Съобщението дойде от специализираната прокуратура, но без подробности за това на каква сума възлизат наложените обезпечителни мерки.  Стайков, който е собственик..

обновено на 12.11.18 в 20:12
Протест на майки на деца с увреждания пред Министерски съвет

Шествие на родители на деца с увреждания блокира движението по ул. "Г.С. Раковски"

Протестът на майките на деца с увреждания прерасна в шествие, което тръгна от площада пред Министерския съвет по булевард "Цар Освободител" и улица "Г. С. Раковски", за да стигне до централата на НФСБ  на ""Г. С. Раковски" 134. Д вижението по улицата бе блокирано за около половин час. Майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни..

обновено на 12.11.18 в 19:59

Програма "Хоризонт" обобщава деня в "Новинарски час"

"Новинарски час" - всеки делничен ден между 18.00 и 19.00 часа предаването обобщава новините и акцентите от деня. Новинарите и репортерите на БНР пресъздават информационната картина на деня и анализират основното политическо, икономическо или спортно събитие. Във времето, когато голяма част от..

обновено на 12.11.18 в 19:08

Хлябът и таксиметровите превози поскъпнаха във Велико Търново

От днес хлябът във Велико Търново е със 17% по-висока цена.   Н ай-масовият хляб във Велико Търново поскъпна с 15 стотинки и вече се продава за 1,05 лева . Това е второ осезаемо увеличение на цената в последните 3 месеца  и, според хлебозаводите в региона, е породено от по-високите цени на горивата и суровината. По-голямата част от..

публикувано на 12.11.18 в 18:52