Евгения Христова: Помагащите технологии социализират хората с комплексни нужди

Снимка: http://assistfoundation.eu/

Фондация “Асист – Помагащи технологии” организира информационна кампания “Здравей! Това съм аз!” с цел популяризиране на помагащите технологии за контрол с поглед в България и споделяне на добрите европейски практики в тази област.

Помагащите технологии за контрол с поглед дават възможност на деца и възрастни с тежки физически увреждания, които не могат да говорят и да използват ръцете си, да общуват и да управляват компютър само с помощта на погледа си. Така те могат да изразяват своите чувства, нужди, желания, мнения; да общуват, да се учат, да се забавляват, да творят, да развият уменията и пълния си потенциал.

Кампанията се провежда през периода ноември 2016 – януари 2017 в седем града в България – София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Плевен и Стара Загора. Във всеки град ще се проведат четири събития, насочени към различни аспекти на разпространението и използването на нови помагащи технологии и различни заинтересовани страни. Днес е информационната среща в Плевен.

В предаването "Хоризонт до обед" Евгения Христова от фондация "Асист" обясни:

Най-важното в тези технологии са възможностите, които дават на хората с комплексни нужди - деца и възрастни, които не могат да говорят, не могат да извършват фини движения с ръцете си и по тази причина те не само не могат да общуват, но ако е ДЦП - това е състояние от най-ранна детска възраст. Това обикновено води до факта, че нито родителите, нито специалистите имат възможност да общуват с децата, нямат начин да ги обучават и да разберат какво иска детето. Дори детето да посещава училище, то просто присъства в час и никой не знае какво то разбира и какво знае. Технологиите за комуникация чрез поглед позволяват само с насочване и задържане на погледа да се използват всички възможности на един компютър.

Цялото интервю по темата слушайте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържан е заподозрян за раняването на двамата полицаи на мача „Левски“ - ЦСКА

Полицията в София арестува лице, заподозряно за раняването на двама полицаи с бомбичка на мача „Левски“ – ЦСКА-София по-рано тази седмица. На брифинг на прокуратурата и МВР за случая стана ясно, че задържаният е направил пълни самопризнания. Първоначално той е имал намерение да се укрие, но вчера се е явил в СДВР с адвокат. Той не е криминално..

обновено на 22.04.18 в 13:00

В Ереван избухнаха нови сблъсъци между протестиращи и полиция

В столицата на Армения - Ереван, избухнаха нови сблъсъци между протестиращи и полиция. Арестуван е лидерът на опозицията Никол Пашинян. Това стана след провала на опитите да се прекратят антиправителствените протести в Армения.  Разговорът между арменския премиер Серж Саркисян с Пашинян приключи бързо.  "Дошъл съм да обсъдим вашата оставка", каза..

публикувано на 22.04.18 в 12:27

Екозащитници протестират на къмпинг "Корал" при засилено полицейско присъствие

При засилено полицейско присъствие и частни охранители на къмпинг "Корал" започна протестът на екозащитници. Причината е, че частна фирма огради близо 120 дка терен, в който попада и единственият път, който води до плажната ивица.  Въпреки очакванията за сблъсъци, между частните охранители и протестиращите напрежение няма. По пътя за къмпинга има..

публикувано на 22.04.18 в 12:23

Проф. Никола Алтънков: Няма покаяние, няма извинение след атентата в храма „Света Неделя“ през 1925-а

В столичния катедрален храм „Света Неделя“ бе отслужена заупокойна панихида в памет на загиналите при атентата през 1925 г. Тогава църквата е била взривена по време на церемония по погребението на генерал Константин Георгиев, военен деец и политик. При атентата загиват над 200 души, ранените са около 500, като някои умират по-късно от раните си...

обновено на 22.04.18 в 12:12

Проектозакон на правителството на Алексис Ципрас отново води до стачка

Проектозакон на правителството на Алексис Ципрас отново води до стачка. Този път протестират работещите в държавната електрокомпания. Очакват се спирания на тока за неопределено време. "Приватизацията на тецовете е национално предателство", заявиха от гръцките синдикати. В знак на протест започват 48-часови щафетни стачки на работещите в държавната..

публикувано на 22.04.18 в 12:00