Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната история на българското настояще

Или войната на безбожниците срещу божиите хорица

БНР Новини
Романът „Камбаната” от Недялко Славов (на снимката) спечели наградата „Хеликон” за нова българска художествена проза 2016.
Снимка: БГНЕС

Какво става с душите на българите днес?
Вече 25 години те живеят при много различни обществени условия, но в тях мъртвото безвремие на тоталитаризма се сроди с мъртвото вълнение на бездушието, безсърдечието, безбожието и бесовщината.  
Световното небе над Земята, в което лениво плава и България, ли е виновно за онова, което чернее в националния ни характер, или това са  строшените черни огледала на извратения капитализъм, наречен глобализъм?
СнимкаПовод за темата на поредното предаване с водещ Румен Леонидов е романът явление „Камбаната”, чиито автор е Недялко Славов. Според критиката „Камбаната” изми очите на цялото поколение поети и писатели, родени в десетилетието между 1950 г. и 1960 г.  Това не е просто поредният нашенски роман от съвременен автор, това е болезнен български стон срещу безначалното и безкрайно насилие на безбожниците срещу божиите хорица. И садистичното убийство на тяхната любов.
Нравственото, политическото и социалното в книгата вадят читателя от чорапите му - тук съвременното не е публицистика, лиричното не е постмодерна поетика, битката е не само българска, но и общочовешка, а с това и световна. Славов е постигал висини в дълбочината и дълбинен скок в извисеното, при това красиво и умно, и най-вече талантливо. Той е надминал себе си като поет и романист. Става дума за разтърсващ текст, драйф на душата, на съвестта и духа - Светата троица за всеки грешник, поискал опрощение.
С появата на „Камбаната” в литературата ни се появи нов герой, който не е обърнат към Соца или Възраждането, а към разграждането на нацията и държавността, към глобалния провал на подменената демократичност, към само/убийството на хрисимото християнство...
Освен Недялко Славов в разговора участва и писателят Деян Енев.

Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Пием ли чиста вода? Как да филтрираме водата в домашни условия

Още от началото на света водата се върти в безкраен кръговрат. Понеже е добър разтворител, тя неизменно понася след себе си всякакви химически вещества и минерали наред с микроорганизми, твърди частици и още редица други примеси, с които влиза в досег по пътя си. Затова и съставът на водата навсякъде е различен. Огромният проблем настъпва..

публикувано на 20.12.23 в 10:40