Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Утринна треска“ – историята на двама влюбени, оцелели от Холокоста

БНР Новини
Петер Гардош (снимките са предоставени от Унгарския културен институт)

„Утринна треска“ е първата книга на известния унгарски филмов режисьор Петер Гардош. Романът разказва невероятната любовна история на неговите родители, оцелели по времето на Холокоста. Тя е описана в 130 трогателни писма, които родителите му си разменят непосредствено след освобождаването им от концентрационни лагери в края на Втората световна война и по време на лечението им в шведски рехабилитационни центрове. 25-годишният оцелял от Холокоста Миклош е осъден на смърт повторно, този път от туберкулозата. Той обаче обявява война на собствената си съдба и решава, че трябва да си намери жена. За целта изпраща едни и същи писма на 117 унгарски момичета, които също като него се лекуват в Швеция. Така се появява Лили, с която свързват живота си завинаги.
Историята, разказана в писмата на двамата млади унгарски евреи, остава недокосната цели 60 години. Петер Гардош научава за нея едва след смъртта на баща си и създава романа и едноименния филм „Утринна треска“, спечелил специалната награда на журито на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“ през август 2016 г. във Варна.
Петер Гардош гостува в България и представи първия си роман, издаден на близо 30 езика, а сега вече и на български в превод на младата преводачка Моника Гълъбова.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.