Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свети Валентин отключва и любовни депресии

Снимка: БГНЕС

Празникът на влюбените е ден, който може да отключи и състояния на депресия и тревожност. Наблюдава се и увеличаване на опитите за самоубийства вследствие на нещастна любов. Това важи в голяма степен за подрастващите.

Психиатърът д-р Румяна Динолова, главен експерт в отдел "Психично здраве" на Националния център за обществено здраве и анализи, обясни:

Истината е, че няма конкретно изследване, което да потвърждава или отхвърля дали точно 14-ти февруари е проблемна дата, която отключва депресията. Има други причини, които трябва да са налице, за да може несподелената любов да премине от обективно и нормално чувство на потиснатост и разочарование в депресия. Тийнейджърите тежко изживяват несподелената любов и родителите не би трябвало да не обръщат внимание и да игнорират чувствата им, а да им помогнат да преодолеят кризата. Това, което показват събираните данни е, че най-честата причина за самоубийства при тийнейджърите е конфликтът с родителите и после раздяла с любимия.

За 12,13,14-годишните е много важно да бъдеш харесван и популярен и едно отхвърляне от противоположния пол може да доведе до импулсивни действия, свързани с опит за самоубийство. Статистиката за самоубийствата се води по възрастови групи.

Самоубийството не е едномоментен акт. Мислите за самоубийство се продуцират в главата на човек от различни емоционални състояния и те са свързани с депресивното състояние, изтъкна още д-р Динолова. Тя е категорична, че родителите трябва да подкрепят децата си, когато са влюбени - щастливо или нещастно:

Когато си силно влюбен, загубваш ясна представа за нещата и се намираш в една изолирана вселена, създадена от двама души. Особено за тийнейджърите, когато има раздяла в тази възраст, за тях това е много драматично. Да не се игнорират болката и тъгата. Да се даде възможност на тийнейджъра да преболедува това, като родителите просто извървят с него този път, остават спокойни и говорят с него на тази тема - какво чувства и какво преживява. 


Д-р Динолова е завършила медицина в Медицински университет - Плевен, а в момента работи в УМБАЛ „Александровска” като психиатър. Тя работи към Национален център по обществено здраве и анализи, който изпълнява проект "Подобрени услуги за психично здраве по програма БГ07 "Инициативи за обществено здраве", с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 и финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.


Още за празника Свети Валентин и възможните рискове, които крие, можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Церемония в памет на Ебрахим Раиси в Табриз, 21 май 2024 г.

Десетки хиляди иранци отдават почит на загиналия президент

Десетки хиляди иранци се стекоха рано тази сутрин в центъра на Техеран, за да отдадат последна почит на иранския президент Ебрахим Раиси, съобщи държавната телевизия, цитирана от АФП. Той загина в неделя при катастрофа с хеликоптер в планински район при лоши метеорологични условия. Множеството се е събрало в района на Техеранския университет,..

публикувано на 22.05.24 в 09:23
Ива Лазарова

Партиите харчат по-малко за политическа реклама в сравнение с предишни избори

Партиите харчат по-малко пари за медийна реклама за предстоящите избори в сравнение с предишни кампании, показват данни на Института за развитие на публичната среда. ИРПС традиционно следи по време на предизборна кампания 40 медии . В сравнение с кампанията 2 в 1 през ноември 2021 г. средствата, които формациите отделят за политическа..

публикувано на 22.05.24 в 08:57
Ингрид Шикова

Проф. Ингрид Шикова: Все още не сме усетили Европейския съюз като наш

Наблюдава се желание сред младите хора да научат повече за Европейския съюз. Те искат да поставят своите теми пред ЕС, които не са малко. Грешка е, че няма сериозна информационна кампания по европейските въпроси . Само с клипове по телевизията не се решава въпросът. Това мнение изрази пред БНР проф. Ингрид Шикова, преподавател в Катедра..

публикувано на 22.05.24 в 08:25

ООН: Да спрем загубата на животни, растения и микроорганизми

Призив към всички нас да спрем загубата на различни видове животни, растения и микроорганизми отправят от ООН във връзка с днешния Международен ден на биологичното разнообразие. Според специалисти загубата на биоразнообразие е най-голямата заплаха за живота на земята. "Бъди част от плана" е темата тази година на Международния ден на..

публикувано на 22.05.24 в 08:07
Заседание на Комитета на министрите на Съвета на Европа в Страсбург, 17 май 2024 г.

Съветът на Европа разкритикува Закона за чуждото влияние в Грузия

Експертите на Съвета на Европа разкритикуваха спорния закон за обявяването на чуждестранно финансиране в южнокавказката република Грузия и го определиха като недемократичен, предаде ДПА. Законът за прозрачността на чуждото влияние трябва да бъде оттеглен, се казва в становище на Венецианската комисия, разпространено снощи в Страсбург...

публикувано на 22.05.24 в 08:07
Емилия Богданова

Емилия Богданова: Да има лекари и психолози в екипите, които разработват учебните програми!

" Мотивацията на учениците е изключително важна, независимо къде ще се обучава едно дете . Това е първата стъпка към успеха за всяко дете. Средата е много важен фактор при мотивиране на едно дете. Когато децата успяват в дадена дейност – дали в обучение, дали в спорт, дали в изкуства, те засилват още повече желанието си да се борят." Това..

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Контролирано унищожаване на боеприпаси и взривове от ВМЗ - Сопот

Бракувани боеприпаси и други взривни материали, отпаднали от производството на ВМЗ - Сопот, ще бъдат контролирано унищожавани на открития изпитателен полигон в с. Анево. За периода от 9.00 до 15.00 ч. се забранява влизането на хора, животни и техника в района, предупреждават от община Сопот.

публикувано на 22.05.24 в 08:00