Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото мнозинство от 7-8 партии ще управлявава поне 2 години

Снимка: capital.bg

Основните партии в следващия парламент ще са пет, но дали плюс една, две, или три, е рано да се каже, коментира в интервю за Радио Пловдив Димитър Димитров, политолог и изборен експерт. Новото мнозинство от 7-8 партии ще управлявава поне 2 години, прогнозира  той. 

Активността за парламентарния вот ще е по-ниска от тази за президентския вот. Въпреки че ще има хора, които ще се повлияят от задължителността на гласуването (въпреки, че от вчера санкцията за негласуване отпадна), това няма да са повече от двеста-триста хиляди души, каза още Димитров. 

Според него парламентарният вот може да се очаква да стигне до над три милиона и половина избиратели, но няма да достигне необичайно високия президентски вот от почти четири милиона - от порядъка на 3,9 милиона.  

Изборният експерт отбеляза, че на тези избори мажоритарността ще се използва повече и вече технически не е възможно да има "случаи като 15/15 " .

Двете водещи, според социологическите извадки, партии - БСП и ГЕРБ, ще се състезават в специален коридор. Разликата между тях е в рамките на статистическата грешка като смятам, че изравняването между тях ще продължи.

Би трябвало да почакаме малко и да видим от базата данни, дали ще има разлики след обявяването на кандидатите, но аз мисля, че то ще бъде минимално. 

Възможно е да има оспорване на вота, ако не се осъществи машинното гласуване, след това е важно съдебното тълкуване дали има основание за касиране. Политологът подчерта, че и в двата случая на гласуване, и машинно, и ръчно, се запазва свободата на избора и волята на избирателя.

Цялото интервю с Димитър Димитров е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.