Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

| обновено на 21.03.17 в 07:42
Снимка: Мария Пеева

Искове за над 10 млн. лв. ще бъдат предявени от наследниците на жертвите и от всички пострадали от трагедията в село Хитрино - тази е сред водещите теми за днешните печатни издания. Сега посочва, че засегнатите обвиняват частните фирми превозвачи и Националната компания "Железопътна инфраструктура". Във вече внесените искови молби се отбелязва, че основна причина за дерейлирането и последвалия взрив е високата скорост на композицията от около 80 км/ч.

Санкционират 29 собственици на язовири - статия на Дума. Те не са изпълнили предходни предписания за безопасност на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. След проверките досега шест язовира са напълно изпразнени или са на минимално водно ниво. Други 3 са в процедура по извеждане от експлоатация.

Заплатите в страната са повишени с 8.2% за една година, съобщава Стандарт. В сектор "Услуги" заплатите за последната година са се увеличи с 9.4%. По икономически дейности през четвъртото тримесечие на 2016 г. най-висок ръст на заплатите спрямо същия период на миналата година има в секторите "Култура, спорт и развлечения" - там повишението е с 25.9 %.

12 125 са чуждестранните студенти в България - публикация в Монитор. Най-много студенти от чужбина се обучават в медицинските университети. Според данни от рейтинговата система на университетите над 46% от чуждестранните студенти са избрали специалност медицина, а малко над 33% - стоматология.

Намалява консумацията на храни с палмово масло, пише Телеграф. Средно годишно консумираме по 3 килограма имитиращи продукти, в които има нишесте, сухо мляко и палмови мазнини. Общо в страната се произвеждат 19 000 тона имитиращи продукти. Заради по-ниската си цена, те все още намират голям пазар в страната, уточнява публикацията. 

Българите сме на 105-о място по индекс на щастието - това показва доклад на Мрежата за решения за устойчиво развитие към ООН, цитиран от Труд. Според данните, само за година сме се изкачили с 24 позиции. Класацията се базира на шест показателя - брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота, свобода, щедрост, социална подкрепа и липса на корупция в правителството и бизнеса. По тези показатели, най-щастливи са норвежците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изгражда се нова детска площадка на атрактивното място "Самолетчето" на входа на Кюстендил

Започна изграждането на нова детска площадка на атрактивно място на входа на Кюстендил. По-възрастните жители помнят, че там имаше ситуиран снет от полети самолет на БГА. От десетилетия обаче площадката е занемарена, обрасла, кътовете за отдих са разрушени. Детските площадки в града са над 30, не всички са в добро състояние, каза при старта..

публикувано на 17.08.24 в 19:18

Шапката на Индиана Джоунс беше продадена на търг за 630 хил. долара

Шапката, носена от актьора Харисън Форд в една от частите от легендарната поредица Индиана Джоунс, беше продадена на търг в Лос Анджелис за 630 хил. долара, предаде Би Би Си. Кафявата филцова шапка е характерен елемент и неизменна част образа на приключенеца археолог. Харисън Форд се появява с нея в началото на втората част от поредицата -..

публикувано на 17.08.24 в 18:25

17 палестинци бяха убити и десетки ранени при израелски удар в град Зауайда в Газа

17 палестинци бяха убити и десетки ранени при израелски удар в град Зауайда в Газа. По информация на здравните власти повечето от жертвите са от едно и също семейство и включват осем деца и четири жени. Израелската армия обяви, че проверява информацията и издаде нови препоръки към местните жители за евакуация. В очакване на ответен удар на..

публикувано на 17.08.24 в 18:11

Петима българи са арестувани на гръцкия полуостров Халкидики след сбиване и стрелба в бар

Петима българи са арестувани на гръцкия полуостров Халкидики след сбиване и стрелба в бар. Полицията в южната ни съседка все още не дава официална информация за случая. Сцената се разиграва късно снощи в плажен бар в курорта "Ханиоти" на Халкидическия полуостров. Според различни информации в гръцки медии, скандалът възниква между българска..

публикувано на 17.08.24 в 17:58
Снимката е илюстративна

Пожар в борова гора на територията на Държавно горско стопанство "Елешница"

Повече от 50 служители на териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие гасят пожар в борова гора на територията на Държавното горско стопанство Елешница". Гори бял и черен бор, към момента са засегнати 60-70 декара. Веднага след като става ясно, че на терен има необходимост от допълнителна помощ, към мястото тръгват..

публикувано на 17.08.24 в 17:41

Безводието става все по-голям проблем във все повече части на страната

Безводието става все по-голям проблем във все повече части на страната. Проблемите с безводието в свищовските села се задълбочават и хората днес на два пъти блокираха за по половин час главния път Плевен-Русе. Жителите на  Хаджидимитрово, Студена, Морава и Козловец затвориха пътя в два участъка. Протестиращите срещу безводието в Свищовско..

публикувано на 17.08.24 в 17:37
Пожар в Съмърсет Хаус в централен Лондон

125 пожарникари продължават да се борят с пожара в Съмърсет Хаус в централен Лондон

Около 125 пожарникари продължават да се борят с пожара в историческата сграда Съмърсет Хаус в централен Лондон. Няма данни за пострадали, съобщиха от столичната полиция. Малко преди обед лондонската пожарна получи сигнал за инцидента в Съмърсет Хаус. Причината за пожара остава неясна. Всички планирани обществени събития там за деня са..

публикувано на 17.08.24 в 17:23