Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните театри в Москва

БНР Новини
Българската оперна прима Красимира Стоянова и Владимир Стоянов на сцената на Болшой театър по време на Дните на духовната култура на България през 2012 година
Снимка: Маргарита Федина

Болшой театър в Москва е основан през 1776 година. В сегашния си вид, зданието на операта се открива с деня на коронацията на Александър II през 1856. и се превръща в една привлекателна сцена за зрителите от цял свят. Голяма популярност сред публиката имат Московският музикален театър „Станиславски и Немирович-Данченко“, „Хеликон опера“ и „Нова опера“. Привлекателни за меломаните са и други пространства като Центърът за оперно пеене на Галина Вишневска. Мнозина българите са пяли, свирили и дирижирали по тези сцени. За някои от тях се напомни по време на Месеца на Българската култура в Москва. Събитието през месец март тази година се проведе в Българския културен институт и Славянския център към Библиотеката за чуждестранна литература в руската столица.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.