Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Миронов за атентата в Санкт Петербург: Целта е никой да не се чувства в безопасност

Нужни са дългосрочни мерки за интеграция, смята политологът

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атентатът в Санкт Петербург е провокиран от ролята на Русия в борбата с тероризма, а не от вътрешнополитически процеси. Това заяви в интервю за "Хоризонт" и "12+3" руският политолог Николай Миронов, който ръководи Центъра за икономически и политически реформи в Москва. Той потвърждава основната версия, че зад взрива в метрото стои международна терористична организация и извършителят е руски гражданин, роден в Киргизстан, последовател на ислямския радикализъм.

Според Миронов е необходим по-строг контрол на миграцията, както и дългосрочни мерки за интеграция, каквито не се предприемат достатъчно от руските власти.
 
Последната версия от тази сутрин сочи, че  става дума за атентатор-самоубиец. Възможно е да е имал съучастници, но са намерени останките само на един човек. В операцията се включиха и спецчастите на Киргизия, тъй като вероятно става дума за боец от Киргизия. При това той не е бил мигрант, а е имал руско гражданство, живял е в страната ни  и въпреки това е извършил този терористичен акт. В момента се води следствие и това ще бъде изяснено. Ще бъде направена ДНК експертиза и ще бъдат търсени поръчителите и накъде водят следите в Киргизия. Все още не са известни мотивите, може да се предположи, че най-вероятно става дума за ислямски радикализъм, но нито една терористична организация досега не е поела отговорност, организаторите и мотивите остават неизвестни.

Запитан дали терористичният акт е продиктуван от вътрешнополитическите процеси в страната, или е заради ролята на Русия на международната сцена, Миронов отговори:

За мен водеща е международната версия. Не е оправдано да мислим за вътрешнополитически причини, особено като се отчита фактът, че смятаният за извършител е боец от Киргизия. Нашите вътрешнополитически терористични атаки от края 90-те и началото на 2000 година имаха корени от Кавказките републики, а в този случай става дума за Средна Азия. Трябва да се обърне внимание на факта, че мъжът от дълго време е живеел в Русия и има руско гражданство. Най-вероятно с него са работили международни групировки, може да е бил част от съществуваща тук мрежа, а за поддържането на такива мрежи, отдалечени от Средноазиатските републики и от Близкия изток, са необходими много средства, инфраструктура и връзки, сериозно финансиране.

Изборът на терористите да ударят Санкт Петербург, сърцето на Русия, е, че точно в този момент руският президент Путин е бил в града, смята Миронов.

Непосредствена причина бе, че там в този момент се намираше президентът Владимир Путин, който участваше във форум на Общоруския народен фронт, организация, която Путин активизира, когато наближат предизборни кампании. През 2018 година предстоят президентски избори и затова вече се задействат механизмите на Народния фронт като структура, която осъществява връзката на населението с президента. Това е организация, която има популистки характер, и събитието трябваше да даде мек старт на предизборната кампания със силно медийно покритие. Всички погледи на цяла Русия бяха приковани към телевизорите, и докато вървеше изказването на Путин, тръгна извънредната лента с информацията за атентата. Това осигури огромна аудитория на терористичния акт, моментално разпространение на информацията. При това взривът се случи в близост до форума, на който е президентът, това означава, че има проблем със сигурността – както за властта, така и за населението. Още един момент за всяване на страх. Досега от атентати се страхуваха само в Москва, сега вече и в Санкт Петербург, а целта е никой да не се чувства в безопасност.


Какъв ще бъде ефектът от терористичния акт върху обществения живот и водената от Русия политика, Миронов направи следните прогнози:

Ще се стигне до засилване на мерките за сигурност, но не вярвам, че това ще провокира сериозни последствия за ограничаване на свободата. Всички мерки, продиктувани от борбата с тероризма, включително и законодателни промени, вече са предприети. Допускам, че може да се стигне до ограничения на някои свободи  в интернет, тъй като много от протестните дейности в Русия съществуват и се координират в интернет, една среда, в която се подхранват протестните движения. Терористичният акт може да провокира такива мерки, макар че за това се говори отдавна. Би било жалко. Службите за сигурност и без това имат много правомощия, но както стана ясно, и това не помага за предотвратяването на тероризма, атаки се случват в цяла Европа. Това е зло, което не може да бъде напълно предотвратено, според мен би било грешно това да бъде използвано за повод за ограничаване на свободата.

 
Цялото интервю на Валерия Николова с Николай Миронов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Станции на метрото в Санкт Петербург бяха затворени след анонимен сигнал за бомба

Три станции на метрото в Санкт Петербург бяха затворени след анонимен сигнал за бомба, съобщава руската телевизия Вести. Това са "Сенная площадь", "Спасская" и "Садовая". Станциите бяха отцепени и се проверяват, като на мястото има спасители, лекари и..

публикувано на 04.04.17 в 14:13

Атентаторът от Санкт Петербург е 22-годишен киргизстанец с руско гражданство

Заподозреният за атентата в метрото на Санкт Петербург е 22-годишният киргизстанец Акбаржон Джалилов . Той е роден в град Ош в Киргизстан, но има и руско гражданство, съобщиха службите за сигурност в Бишкек. По-рано руските медии разпространиха информация,..

обновено на 04.04.17 в 11:30
Чавдар Стефанов

Чавдар Стефанов: Напомнят на Путин, че дори в родния си град не може да бъде недосегаем

Една от основните версии е, че атентатът в Санкт Петербург е напомняне от страна на хора, свързани със Сирия, към Путин, че дори в родния си град той не може да се чувства недосегаем. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" дългогодишният..

публикувано на 04.04.17 в 11:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи..

публикувано на 30.06.24 в 18:35