Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мустафа Йел: В Турция народът си казва последната дума, натиск няма да има

| обновено на 15.04.17 в 21:24
Мустафа Йел и Реджеп Тайп Ердоган

За първи път предложения за промени в конституцията, подготвени от представителите на народа, ще бъдат гласувани от самият народ на Турция. В този смисъл проведената кампания премина много успешно и емоционално, заяви в интервю за „Събота 150“ Мустафа Йел, член на Централния оперативен съвет на Партията на справедливостта и развитието и депутат от район Текирдат, Тракия:

Партията на справедливостта и развитието използва много активно всички средства за осведомяване, включително интернет медиите. Проведохме също така масирана кампания чрез социалните мрежи. Стремим се да разясним предложените промени от 18 март на всички слоеве на обществото. Нашите организации, представители, депутати, министри, министър-председател, президент провеждат кампания по места: обикаляме, обясняваме. На много места се уверяваме, че хората са наясно с предлаганите промени.  Но също така констатираме, че се провежда и едно информационно замърсяване и дезинформация, която обърква главите на нашите граждани. Например основната опозиционна партия твърди, че чрез тези промени се цели не промяна на системата, а промяна на държавното устройство.

Според Йел гласуването на турските граждани в чужбина е много важно:

Братята ни в чужбина имат много важно политическо, икономическо, социално, културно значение за нас. Те допринесоха много за опознаването на Турция по света. За нас е от голямо значение техният политически избор. Затова държахме да достигнем до тях, да ги информираме.

Той увери, че няма да има натиск, дори ако резултатът от референдума бъде отрицателен:

В нашата система народът си казва последната дума, ние разчитаме на хората. Какъвто и да е резултатът, дори вотът да е отрицателен, срещу никого няма да има натиск. Парламентът няма да приложи по-различен механизъм за вземане на решения.

Мустафа Йел коментира и отношенията на Турция с новото българско правителство, като определи България като чувствително място и от голяма важност:

България е чувствително място. Там живеят много наши сънародници, хора, с които изповядваме една и съща религия. Ние много обичаме България. Ние сме управление, което се стреми да развива добросъседски отношения с комшиите си. България, чрез нашите сънародници и роднини, е нашата врата към Европа.

Цялото интервю на Севда Дюкянджи с Мустафа Йел можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Референдумът в Турция и неизвестните пред него

Референдумът в Турция за засилване на президентската власт няма да излъчи категоричен победител - смята доктор Баръш Достер - преподавател по политология в Университета „Мармара“ в Истанбул: За съжаление турското общество е много разделено...

обновено на 15.04.17 в 12:57

Е. Бозан: Положителен вот на референдума в Турция означава еднолично управление, което е фашизъм

Хората, които водят кампанията в полза на конституционните промени в Турция, черпят огромни държавни средства.Важното обаче е какво мислят хората за същината на тези предложения за промени в конституцията, каза Ерхан Бозан , който оглавява..

публикувано на 15.04.17 в 12:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните

Здравен риск за живеещите в близост - в рамките на километър-два, до взривените складове с фойерверки в Елин Пелин има само за възрастните и за хора с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП..

публикувано на 26.07.24 в 11:18

Взривовете затихват, все още летят осколки

Взривовете на фойерверки затихват - каза Кирил Желев от Специализирания отдел за борба с тероризма, който е на мястото на инцидента в Елин Пелин. Все още летят осколки при взривовете. Огнищата се възпламеняват през определено време, каза комисар..

публикувано на 26.07.24 в 11:11
Васил Терзиев

Терзиев: Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в Елин Пелин

В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше..

публикувано на 26.07.24 в 10:53

Прокуратура в София ръководи разследването на инцидента край Елин Пелин

Окръжната прокуратура в София ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена..

публикувано на 26.07.24 в 10:49
Бойко Борисов

Борисов за промените в Конституцията: Приехме предложенията на Христо Иванов, надявам се да са били правилни

Каквото и да е решението на КС, оттук насетне подобни промени трябва да се правят много внимателно. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отговори и на въпрос дали смята за грешка промените в основния закон: "За..

публикувано на 26.07.24 в 10:39

Съдът образува дело по жалбата на Андрей Гюров против отстраняването му от БНБ

Върховният административен съд образува дело по жалба на отстранения подуправител на БНБ Андрей Гюров. Жалбата е постъпила вчера в деловодството на съда, а делото е насрочено за разглеждане на 2 август.  На 16 юли Управителният съвет на БНБ реши,..

публикувано на 26.07.24 в 10:20

Малинов: Очаква се "Мини Марица-изток" да са на загуба за 2024 година в размер на над 200 милиона лева

Само за първите пет месеца на тази година загубата на дружеството "Мини Марица-изток" е в размер на близо 100 милиона лева, отчете по време на изслушване в Народното събрание служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той информира, че..

публикувано на 26.07.24 в 10:18