Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната история на драмата между две епохи

БНР Новини
Снимка: Кирчо Стоичков

Носител на тази драма, колкото историческа, толкова и лична е митрополит Йосиф Варненски. След смъртта на митрополит Симеон Варненски и Преславски, епископ Йосиф е избран на 12 декември 1937 г. и на 26 декември е канонически утвърден за варненски и преславски митрополит. Умира на 8 ноември 1988 г. Както се вижда д-р Йосиф служи на църквата по времето на два различни и антагонистични политически режима. Той определено е неординерна личност, поради което след 9 септември 1944 г. е обявен за „ретрограден” архиерей, спечелил си „вниманието” на ДС като обект за наблюдение. Защо точно този високопоставен духовник става специален обект на наблюдение и как се отразява това на битността му, ще разкажат двата известни историци - проф. Лизбет Любенова и проф. Вера Бонева.
Йосиф е водеща личност сред висшия клир, той владее почти всички европейски езици, изключително ерудиран, произхожда от възрожденски род, които след Освобождението са привърженици на земеделската партия. След като кандидатства безуспешно да оглави епархията в Ловеч и Търново, той не се отказва и успява да оглави епархията във Варна. Но следва скандал, обвинен е в „леви” убеждения. Повод за това става необнародваната от него, но извадената му от архива му чернова на брошурата „Аз съм комунист, не от вчера, а от днес”, в която развива идеята да създаде християнски братства на базата на църквата и вярата. Но това заглавие, извадено извън антикомунистическия му контекст, става повод за доноси срещу него.
Проф. Вера Бонева, Румен Леонидов и проф. Лизбет Любенова (отляво надясно). Снимка: Кирчо Стоичков
След 9-и септември 1944 г. нещата се обръщат и той е обявен за фашист. Държавна сигурност го вземе на пряк отчет, опитват да го изкушат по всички възможни линии, но отецът не се поддава на нито една от тях. Тогава му изпращат за съсед милиционер, който непрекъснато слухти и го дебне, а известен руски свещеник го докладва на руския Патриарх Алексий. С вироглавия митрополит се заема и полк. Карпов от КГБ, докладите за българския духовен водач се адресират направо до др. Йосиф Висарионович Сталин. В крайна сметка службите на комунистическата власт успяват да вербуват неговия протосингел, който започва редовно да дращи злостни доноси като изкривява всяка изречена дума през призмата на идеологическата преднамереност.
А какво е било отношението на д-р Йосиф към патриарх Максим, ще разберете ако чуете цялото предаване.



Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстративна снимка

Интензивен дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Евакуираха жители с лодка

Обилните валежи от нощта предизвикаха и наводнения в Монтана, където са паднали над 70 литра на квадратен метър дъжд. Евакуирани с лодка са били жители на монтанския квартал "Кошарник". Интензивният дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Най-вече в кварталите “Мала Кутловица“, “Изгрев“, а в кв. “Кошарник“ са евакуирани хора, съобщи..

публикувано на 25.06.23 в 12:29