Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи изследват най-големите подводни пещери в света

Екипът на Иво Калушев работи в Мексико

Пещерата на Леонардо - едно от многобройните открития на българския изследователски екип в Юкатан, Мексико.
Снимка: личен архив Иво Калушев

Пещерно дело и пещерно гмуркане. Огромни галерии, пълни с вода и българска следа. Една от най-елитните школи по пещерно гмуркане в света „ Дайвинг Мексико“ е основана от Иво Калушев.

Вече пета година негов екип изследва Юкатанския карстов район, най-големият в света, богат на подземни пещери. В предаването "Хоризонт до обед" той разказа:

Говорим за изследователски проекти, които траят десетилетия. Това е безкрайно поле на изследвания. Полуостровът отдолу представлява една гигантска пещера. Става въпрос за нещо колосално. Най-дългата пещера приближава 300 км. Говорим за сумарна дължина на подводните галерии от почти хиляда километра.

Полуостров Юкатан е с площ колкото България и целият отдолу е кух, пълен е с два пласта вода – сладка и солена в зависимост от дълбочината. Там се намират най-дългите подводни пещери. 

Иво Калушев, собственик на школа по пещерно гмуркане “Дайвинг Мексико”

В момента изследваните пещери в Юкатан представляват много по-малко от 1% от съществуващите, уточни Иво Калушев:  

Българската изследователска група е единствената от три години насам, която изследва постоянно. Това са дефакто научни изследвания, които постоянно се следят от американски университети и научни институти, които се занимават с хидрология на карста и археология.

Пещерата Икстлан - най-дългата подводна пещера с един единствен вход в света, изследователски проект на българската школа по пещерно гмуркане “Дайвинг Мексико”

Съвременната водолазна екипировка позволява гмуркания до около 200 метра дълбочина, ако се правят екстремни изследвания. Ежедневно се правят дълги четиричасови гмуркания, с прониквания на километри навътре, допълни Калушев. Заради използваните мощни средства за осветяване на подводните изследвания, видимостта в пещерите понякога е над 100 метра:

Реално усещането е като носене в безтегловност. Всичко се вижда. Няма гравитация. Човек виси във водата. Екипировката позволява да сме неутрални на каквато и да е дълбочина и фактически няма никакво усилие. Големите изследвания се правят със скутери. Човек дори не плува с краката си.

Ники Златков - най-младият в света сертифициран пещерен водолаз и изследовател, започва кариерата си в пещерното гмуркане на 10 годишна възраст. В момента, на 13, член на изследователския екип АТИ към школа “Дайвинг Мексико”

В тези пещери в Мексико е пълно с археология за период повече от 12 хиляди години назад. Причината за изобилието от находки е вторичното наводняване на пещерите, които са били сухи преди последния ледников период и всички са били обитавани, отбеляза изследователят. 

Има един краен хоризонт, който е ясен - преди около 12 хиляди години и всичко се е случвало преди това, но колко преди това, все още не е съвсем ясно.




Деян Илиев - инструктор по техническо пещерно гмуркане към школа п пещерно гмуркане “Дайвинг Мексико”, по време на изследователско гмуркане в пещерата Икстлан, 2015г.

Още по-надълкоко в чудатия свят на подземните пещери можете да се гмурнете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Потушиха пожар в руска рафинерия, вероятно причинен от украински дрон

Потушен е пожар в петролната рафинерия Новошахтинск в руската Ростовска област, съобщи областният управител Василий Голубев. Според него рафинерията е била атакувана от украински дрон. В резултат на това в завода е избухнал пожар. По предварителни данни няма загинали и ранени. Рафинерията се свързва с Виктор Медведчук, украински бизнесмен и..

публикувано на 06.06.24 в 09:00

Между 15 000 и 20 000 германски туристи за България засегнати от фалита на туроператора FTI Group

Между 15 000 и 20 хиляди германски туристи за България са засегнати от фалита на третия по големина туроператор в Европа FTI Group, който в началото на седмицата подаде молба за несъстоятелност в регионалния съд в Мюнхен, сочат данните на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм.  България не е сред най-сериозно засегнатите дестинации, защото..

публикувано на 06.06.24 в 08:36
проф. Миглена Темелкова

Проф. Миглена Темелкова: Държавата пести от висше образование. Последиците ще са тежки

Нормата на Закона за висшето образование не е спазена не само относно възнагражденията на преподавателите, но и по отношение на научно-изследователската дейност. Това заяви пред БНР проф. Миглена Темелкова, председател на УС на Съвета на ректорите и ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Всеки университет трябва да има..

публикувано на 06.06.24 в 08:30
Популистът Герт Вилдерс може да повтори успеха си от парламентарните избори миналата година.

Нидерландия гласува първа на евроизборите

Нидерландия гласува днес на изборите за Европарламент, първа сред всички страни от Европейския съюз, предаде БТА. Нидерландците ще избират измежду рекорден брой партии и кандидати - 20 партии и 497 кандидати от почти целия политически спектър. Прогнозите са, че шансове да спечелят имат между 9 и 11 партии. Те ще изпратят 31 депутати в новия..

публикувано на 06.06.24 в 08:28

В САЩ очакват сходна избирателна активност на сънародниците ни с тази от предходния вот

" Организаторите със сигурност не сме изморени от провеждането на избори ", казва сънародникът ни Даниел Дженев, който има опит като доброволец в организирането на изборния процес зад граница. Дженев е банков ръководител в Чикаго. Той очаква сходна избирателна активност с тази от предишни избори, защото " хората, които гласуват, са едни и същи..

публикувано на 06.06.24 в 08:15

В Добрич започва фестивал на занаятите и изкуствата

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич. Проявата се организира за четвърти път и ще продължи до 8 юни. Събитието ще даде възможност за изява на над 60 изложители от над 30 населени места в страната. На Фестивала на занаятите и изкуствата, който ще бъде разположен на площад "Свобода" в Добрич, ще бъдат представени занаяти и..

публикувано на 06.06.24 в 08:01
Р. Дунав при Регенсбург, 4 юни 2024 г.

Сложна е ситуацията в наводнените райони на Южна Германия

Сложна остава ситуацията в наводнените райони на Южна Германия. След обилните валежи придошлите реки бавно се оттичат. Метеоролозите очакват и днес силен дъжд в някои части на Бавария. Австрийският участък на р. Дунав е затворен за корабоплаване заради наводненията Шестима души загинаха при наводненията в южните германски провинции..

публикувано на 06.06.24 в 07:56